StoryEditor

Štát znova mení daňové pravidlá. Od januára

04.10.2015, 20:00
Autor:
turtur
Od 1. 1. 2016 nastanú zmeny v dani z príjmov. Napríklad v odpisoch z prenájmu, v licenciách pozemkových spoločenstiev, či v daniach zdravotníkov.

Zákony o dani z príjmov a DPH sa novelizujú každý rok. Aj nasledujúci budú ľudia a firmy svoje príjmy zdaňovať podľa pozmenených pravidiel.
Robí to problém podnikom aj živnostníkom. Najviac však účtovníčkam, ktoré neustále musia študovať nové predpisy. Niektoré zmeny však biznisu pomôžu.   


Pre zamestnancov aj firmy sú pripravené tieto novinky

1. 
Odpisy pri prenajímanom majetku

Ako je to po starom
V súčasnosti platí, že daňové odpisy prenajímaného majetku sa zahrnú do daňových výdavkov iba do výšky príjmov z prenájmu.

Ako to bude po novom
Novela spresňuje výpočet daňového odpisu, ktorý sa porovnáva s príjmami z prenájmu. 
Berie sa do úvahy rozsah a doba prenájmu majetku v danom roku. Ak sa napríklad prenajíma budova iba na 40 % a v danom roku iba počas 4 mesiacov, potom z celoročného daňového odpisu budovy 100 000 eur sa s príjmami z prenájmu porovnáva iba jeho alikvotná časť, teda odpis vo výške 13 334 eur.
Novelou sa zároveň spresní postup daňovníka pri douplatňovaní odpisu prenajímaného majetku po uplynutí doby odpisovania. Neuplatnená časť ročného odpisu sa uplatní počnúc rokom nasledujúcim po uplynutí doby odpisovania tohto majetku. 
Ak sa majetok už ďalej neprenajíma, ale naďalej sa používa na podnikanie, výška tohto ročného odpisu sa vypočíta ako podiel vstupnej ceny hmotného majetku a doby odpisovania. Ak sa však majetok ďalej poskytne na prenájom, výška odpisu sa zahrnie do daňových výdavkov len do výšky príjmov z prenájmu tohto hmotného majetku.


2. 
Výnimka z daňovej licencie

Ako je to po starom
Pozemkové spoločenstvá, ktoré prinútil štát pretransformovať sa na eseročky, boli nútené platiť od roku 2014 daňové licencie.

Ako to bude po novom
Pre urbariáty alebo, odborne povedané, pozemkové spoločenstvá s právnou subjektivitou vláda schválila oslobodenie od platenia daňovej licencie. Ide o tie urbariáty, ktoré vykonávajú poľnohospodársku prvovýrobu a s ňou súvisiace spracovanie či úpravy agroproduktov. Nesmú však mať obrat nad 10-tisíc eur. Týka sa to pôvodných pozemkových spoločenstiev, ktoré nemali právnu subjektivitu a museli sa transformovať na eseročky alebo urbariáty s právnou subjektivitou. Daňové licencie nebudú musieť platiť už za rok 2015.  


3.
Pomoc zo sociálneho fondu

Ako je to po starom
Ak firma poskytla zamestnancovi finančnú pomoc zo sociálneho fondu, napríklad v prípade choroby, úmrtia v rodine atď., tento príjem musí pracovník zdaniť. 

Ako to bude po novom
Zákon o dani z príjmov určuje dôvody a výšku sumy, ktorá sa nebude zdaňovať.  
Medzi dôvody nezdanenia patrí úmrtie blízkej osoby zamestnanca, odstraňovanie následkov živelných udalostí a dlhodobá pracovná neschopnosť pracovníka, ktorá bez prerušenia presiahne prevažnú časť zdaňovacieho obdobia. 
Od dane bude oslobodená sociálna pomoc v sume najviac 2 000 eur, a to len od jedného zamestnávateľa.
Ak finančná pomoc presiahne v zdaňovacom období 2 000 eur, do základu dane sa zahrnie čiastka nad túto sumu.  
Ak jeden zamestnávateľ poskytne peniaze v nižšej sume, ako je 2 000 eur, prípadní ďalší zamestnávatelia finančnú pomoc pracovníkovi do tejto výšky už doplatiť nemôžu.


               Viac sa o téme dozviete v pondelkovej prílohe HN Podnikanie

01 - Modified: 2007-10-04 10:08:16 - Feat.: 0 - Title: Je problémom Šmihula? Hreha? ...?
01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 02 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 04 - Modified: 2024-03-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Radikálne vylepšenia v interiéri: Jedno z najpredávanejších SUV na Slovensku sa zmenilo 05 - Modified: 2024-03-25 10:17:36 - Feat.: - Title: Zamestnanci očakávajú na pracovisku čoraz originálnejšie benefity, vysvetľuje odborník
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 15:58