StoryEditor

So sociálnou prácou či s filozofiou sa neuživíte. Skúste inžiniersky diplom

06.12.2014, 13:00
Niektoré odbornosti sú medzi študentmi mimoriadne obľúbené, ale, paradoxne, nájsť si s nimi prácu môže byť veľmi zložité.

Na výšku mzdy vplýva podľa analytika spoločnosti Trexima Jozefa Krabáča pri absolventoch VŠ nielen ich nedostatok či prebytok na trhu práce, ale aj niečo iné. „Je to najmä odvetvie, v ktorom sa najčastejšie uplatňujú,“ tvrdí expert.

V súčasnosti tak môžeme sledovať zaujímavý jav. Niektoré odbornosti sú medzi študentmi veľmi populárne, ale uplatniť sa s nimi v praxi môže byť problém. Reč je napríklad o sociálnej práci alebo oblastiach príbuzných s filozofiou.

Objektívny pohľad

Tieto fakty opäť potvrdilo štatistické zisťovanie ministerstva práce za prvý kvartál tohto roka, ktoré spracovala analytická spoločnosť Trexima. Opierala sa o údaje priamo od zamestnávateľov. Ich vyjadrenia dávajú najobjektívnejší základ pre analýzu miezd a trendov v štruktúre zamestnanosti.

Zlá štruktúra vzdelanej mládeže

Na rozdiel od nízkopríjmových poslucháčov dostanú absolventi, ktorí majú žiadanú kvalifikáciu či osobnostné predpoklady, na odmenách oveľa viac. „Takých je však menšina – vzhľadom na dnešnú nevyhovujúcu štruktúru odborov vzdelania,“ hovorí Krabáč. Medzi žiadané odbory tak patrí najmä počítačové inžinierstvo, v tesnom závese sú finančné odbornosti a ekonomická a finančná matematika.
Podľa Krabáča požadujú zamestnávatelia od najlepšie platených absolventov špecifickú odbornosť, a tú potom dokážu oceniť i platovo. Vďaka nej je po takýchto „nadupaných“ mladých na trhu práce aj vysoký dopyt. Podľa analytika sa takéto prípady vyskytujú najmä v odvetviach s vyššou pridanou hodnotou.

Právnici na roveň s učiteľmi

Ministerstvo školstva uvedené dáta potvrdzuje a detailizuje najmä úspešné odbory: „Z hľadiska platov absolventov sú najúspešnejšie tie, ktoré sú zamerané na IT sektor, ako softvérové inžinierstvo, informatika a aplikovaná informatika, ale aj automatizácia, štatistika, matematika, mechatronika či manažment a financie,“ informuje hovorkyňa rezortu Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Čo je zaujímavé, medzi nižšie platené zamestnania porovnateľné s už uvedenou sociálnou prácou či učiteľstvom sa v prípade absolventov podľa nej zaraďuje aj právo.

Tromfy skryté v jazykoch či stážach

Z pohľadu hľadania práce nevidí ministerstvo školstva rozdiely v počte evidovaných absolventov na úradoch práce podľa odborov. „Podľa nás však môže byť jednoduchšia situácia opäť v odboroch zameraných na IT, potom na strojárstvo, mechatroniku či automatizáciu,“ tvrdí hovorkyňa.
Pre úspešné nájdenie zamestnania môže byť podľa nej rozhodujúce aj ovládanie cudzích jazykov, mimoškolské aktivity, akademická mobilita, odborné stáže počas štúdia. Dopyt však bude aj po absolventoch lekárstva či ošetrovateľstva, ktorý v ďalších rokoch môže kvôli starnutiu populácie ešte rásť.

01 - Modified: 2007-01-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tradičný zákazník -- najpevnejšia kotva
01 - Modified: 2024-04-16 12:36:26 - Feat.: - Title: STU boduje na plnej čiare. Jej fakulta je pre stredoškolákov opäť jednou z najžiadanejších na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 03 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 04 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 05 - Modified: 2024-03-26 10:52:35 - Feat.: - Title: Študentov čaká rapídne navýšenie štipendií: Môžeš získať takmer 17 000 eur. Ktorých odborov sa to týka?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 02:28