StoryEditor

Deti si peniaze nevážia. Takto to zmeníte

18.09.2013, 16:00
Autor:
redred
Tu sú rady, koľko peňazí by ste mali dávať svojim deťom, aby si uvedomili, čo sú peniaze.

Aby si deti vedeli viac predstaviť, na čo vlastne peniaze slúžia, skúste ich prepočítať na také jednotky, ktorým rozumejú. Napríklad auto, ktoré od vás chcú, stojí toľko ako celá škatuľa cukríkov. Ak si ho odoprú, vy budete mať pre nich viac peňazí na zmrzlinu, ktorú majú radi. Ako na to?
 

Vreckové áno. Ale postupne 

Vysnívaná hračka,
ale málo peňazí

Požičaj si, ale vráť 

Aká je ale jeho správna výška. Na to síce neexistuje jednoznačná odpoveď, ale na začiatok stačia menším deťom tri eurá pravidelne raz za týždeň od prvého ročníka na škole.

„No a každý školský rok toto vreckové deťom zvyšujte o rovnakú sumu tak, aby už na druhom stupni mali zhruba desať eur“, odporúča Vítězslav Kus, obchodný riaditeľ spoločnosti KRUK, ktorá sa zaoberá správou pohľadávok.

Ak zistíte, že deti celé vreckové minuli ihneď, nedávajte im nové ani ho nezvyšujte. Ak zmeníte "pravidelný" režim, deti nemusia spoznať nielen hodnotu peňazí, ale ani hračiek, ktoré dostanú.

Ak ste začali dávať vreckové deťom, naučte ich, aby si robili prehľad o príjmoch a výdavkoch. Buď si budú robiť poznámky do zošita, alebo do počítača, ktorý je pre nich zaujímavejší.

Zapisovať do príjmov by si mali všetky peniaze, ktoré dostanú či už od krstných, alebo starých rodičov. Do výdavkov zase peniaze, ktoré minú za cukríky alebo hračky.

Následne na konci mesiaca im môžete ukázať, že ak si vytvoria rezervu, z našetreného vreckového si môžu kúpiť svoju hračku, ktorú dávno chceli. Časom si tak začnú samé uvedomovať, ako dlho im trvalo, kým si na ňu našetrili.

Existujú výnimky. Napríklad ak chcú deti kúpiť darček pre súrodenca alebo kamaráta k narodeninám a siahnu tým do týchto svojich rezerv, ktoré si vytvárajú na to, aby si mohli kúpiť svoju hračku, nemali by ste mu v tom brániť.

Ak príde za vami, že potrebuje viac peňazí, vysvetlite mu, že tieto peniaze si od vás iba požičiava a musí ich vám vrátiť späť.

„Deťom povedzte: požičiam ti 5 eur, ale ty mi budeš musieť vrátiť 7. Takto v ňom začnete budovať zodpovednosť za svoje peniaze,“ dodáva Kus.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:00