StoryEditor

Dôležité fakty pre zamestnancov

12.08.2015, 00:00

Pracujete v nerovnomerne rozvrhnutom pracovnom čase, alebo ste práve na péenke a neviete, na čo presne máte nárok? Čitatelia HN sa pýtali a naši experti odpovedali na najrôznejšie otázky o zamestnaneckých pomeroch. Nájdite si aj vy svoje riešenie.

Som zamestnankyňou vo verejnej správe už šesť rokov. Mám ukončené vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Má moje vzdelanie vplyv na zaradenie do platovej triedy?

V súlade so zákonom pri zaradení zamestnanca do platovej triedy zamestnávateľ neprihliada na dosiahnutý vyšší stupeň vzdelania alebo na iný druh osobitného kvalifikačného predpokladu, ako je stupeň vzdelania alebo druh osobitného kvalifikačného predpokladu, ktoré sú v katalógu ustanovené pre ním vykonávanú najnáročnejšiu pracovnú činnosť.

V prípade, ak zamestnávateľ nariadi zamestnancovi nadčasy mimo pracovného času, teda v sobotu, a to na 7,5 hodiny, je možné, ak ako zamestnanec neuposlúchnem, aby mi zamestnávateľ dal upozornenie kvôli porušeniu pracovnej disciplíny s možnosťou ukončenia pracovného pomeru?

Zo zákona vyplýva, že zamestnanec je povinný najmä plniť pokyny nadriadených vydané v súlade s právnymi predpismi;nadriadený zamestnanca má právo prideľovať pokyny zamestnancovi a zamestnanec je povinný tieto pokyny dodržiavať. Keďže aj prácu nadčas môže zamestnávateľ nariadiť a pokiaľ sú splnené zákonné podmienky vrátane dodržania limitov počtu hodín, odmietnutie nariadeného nadčasu by bolo porušením pracovnej disciplíny.

So zamestnávateľom som na môj podnet podpísala dohodu o skončení pracovného pomeru k 31. augustu 2015. Teraz až do konca mesiaca čerpám dovolenku, ale mám zdravotné problémy. Môžem teda ísť na péenku?

Dňa 31. augusta 2015 sa váš pracovný pomer skončí bez ohľadu na péenku. Práceneschopnosť zamestnanca ovplyvňuje pracovný pomer iba v prípade, že výpoveď dáva zamestnávateľ, nie zamestnanec. Ak teda nastúpite na péenku teraz, tak ju, samozrejme, odneste zamestnávateľovi. V prípade, že bude trvať i po 31. auguste, tak to už budete musieť riešiť so Sociálnou poisťovňou, prípadne s úradom práce podľa ďalších okolností.

Ako mám postupovať, keď sa firma, v ktorej pracujem, sťahuje do iného mesta? Dosť sa mi totiž zvýšia cestovné náklady. Mám nárok na nejaký príspevok?

Ak chcete dostať príspevok, musíte svoj nárok preukázať, to znamená, že musíte predložiť hodnoverné doklady o tom, že dochádzate do zamestnania spôsobom dopravy, ktorý zakladá nárok na príspevok, a tiež preukázať výšku výdavkov na dopravu do zamestnania a späť. Napríklad predložte cestovné lístky, účet o úhrade za časový predplatný lístok a podobne.

Som na materskej dovolenke a firma, v ktorej som predtým pracovala, sa k 31. augustu 2015 ruší. So zamestnávateľom som sa dohodla na ukončení pracovného pomeru dohodou. No za rok 2014 mi vznikol nárok na 15 dní dovolenky. Ako mám postupovať, aby mi neprepadli?

Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku zamestnanec nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru. Pri ukončení pracovného pomeru má zamestnávateľ takúto zákonnú povinnosť.

Mal som uzatvorenú dohodu o pracovnej činnosti v súlade so Zákonníkom práce na 12 mesiacov. Zamestnávateľ chce, aby som aj naďalej pre neho pracoval. Je možné urobiť dodatok k tejto dohode a predĺžiť dobu trvania opäť na 12 mesiacov?...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2007-08-19 19:38:10 - Feat.: 0 - Title: SDKÚ milióny stále nesplatila
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 03 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 04 - Modified: 2024-03-25 10:17:36 - Feat.: - Title: Zamestnanci očakávajú na pracovisku čoraz originálnejšie benefity, vysvetľuje odborník 05 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 17:08