StoryEditor

Práca z domu a pružná pracovná doba ohrozujú zdravie, tvrdí psychologička

17.01.2016, 00:05
Autor:
run, redrun, red
Pružná pracovná doba vyvoláva v človeku tendenciu neustále pracovať či kontrolovať si pracovnú poštu. Upozorňujú na to britskí vedci.

Alternatívna pracovná doba či práca z domu neraz vyvolávajú nespavosť, alkoholizmus alebo sklon k prejedaniu.​ Informoval o tom britský denník Guardian. Psychologička Gail Kinmanová z Bedforshirskej univerzity zistila, že flexibilná pracovná doba neprispieva ani k zníženiu stresu, ani k väčšej pohode pri práci. Pretože v takom prípade človek napríklad nikdy neprestáva kontrolovať svoje pracovné e-maily.

Poznatky vedcov

Štúdia psychologičky Kinmanovej, o ktorej informoval portál idnes.cz, ukázala aj to, že práca z domu nie je menej stresujúca, než by sa mohlo javiť na prvý pohľad. 

Podľa prieskumu britského štatistického úradu sú pracovnému stresu vystavení najviac zamestnanci v zdravotníctve a v školstve. Ako hlavné príčiny stresu na pracovisku respondenti uvádzajú priveľkú pracovnú záťaž, napäté termíny a prílišnú zodpovednosť. Veľa oslovených Britov uviedlo aj to, že majú pri práci nedostatočnú podporu zo strany svojich nadriadených.

Pružné rozvrhnutie pracovnej doby má v Británii už rok a pol svoje ukotvenie i v zákone. Vláda vtedy schválila klauzulu, že všetci zamestnanci, ktorí pre danú spoločnosť pracujú minimálne šesť mesiacov, majú právo zažiadať si o flexibilný začiatok alebo koniec pracovnej doby či o prácu z domu. S veľkým nadšením privítali toto rozhodnutie i odbory. Podľa nich dávajú tieto alternatívy ľuďom príležitosť na skvalitnenie života

Nebezpečné návyky

Odborári však nevzali do úvahy veľkú psychickú záťaž, ktorá sa potom odrazí na stravovacích návykoch či na zlom spánku

Práca mimo kancelárie alebo na čiastočný úväzok pracujúcich sociálne izoluje. V človeku sa tak dlhodobo udržiavajú nebezpečné stresové hormóny na vytrvalo vysokej úrovni. „Aj keď sa vám chce spať, nespíte plnohodnotne, nedostatočný spánok znižuje imunitu organizmu,“ hovorí Kinmanová. 

Ďalšie štúdie navyše poukazujú aj na to, že sa človek pri flexibilnom štýle práce snaží aj rýchlejšie odpočívať. „Potom skôr siahne po poháriku s alkoholom a mizne mu čas venovaný svojmu hobby alebo vareniu zdravého jedla. Vytlačí ho všadeprítomná práca,“ uzatvára Kinmanová.

01 - Modified: 2008-01-09 16:54:00 - Feat.: 0 - Title: Niektoré slovenské mestá vyberaju parkovné v rozpore so zákonom
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 03 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 04 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Nezamestnaní môžu najnovšie dostať až 190 eur. O čo ide a aké podmienky musíte splniť? 05 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 07:04