StoryEditor

Za „superturbo“ budú vyššie pokuty. Len aby cestných pirátov zastavili

27.08.2015, 20:00
Autor:
turtur
Hazardéri na autách zaplatia za prekročenie rýchlosť v obci, ale aj na diaľnici, viac ako doteraz. Cestný zákon má zlepšiť aj ochranu chodcov a detí.

Nedovolená rýchlosť je na Slovensku častou príčinou dopravných nehôd. Vláda sa to rozhodla riešiť novelou cestného zákona, ktorý zvyšuje pokuty. Podľa dopravných analytikov to však nepomôže, lebo už teraz sú príliš vysoké.

Zvyšujú sa najmä sankcie pre tzv. superturbo cestných pirátov. Teda pre takých, ktorí jazdia v obci viac ako 100-kilometrovou rýchlosťou, mimo obce vyše 150-kilometrovou a po diaľnici si to „švihajú“ rýchlejšie ako 190 kilometrov za hodinu. Pri ostatných dvoch úrovniach prekročenia rýchlosti sa pokuty nezvyšujú.

„Pokuty narastú len za najzávažnejšie prekročenia rýchlosti. Je nevyhnutné ich prísnejšie sankcionovať, lebo prekročenie rýchlosti patrí k najčastejším príčinám dopravných nehôd,“ odôvodňuje zmenu v sadzbách Marta Fabianová z tlačového odboru ministerstva vnútra. Sankcia podľa nej má aj výchovný účinok a pôsobí do budúcnosti preventívne. „Týmto sa zaručí zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky,“ dodala.

Viac o novele cestného zákona si môžete prečítať v piatok v tlačených HN


Čo prinesie od januára cestný zákon

Pokuty za rýchlosť

a) Menia sa sankcie za prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti. Budú diferencované do troch úrovni, pričom výška pokuty závisí od miery prekročenia stanovenej rýchlosti. Priblížia sa tým sankciám v rámci  objektívnej zodpovednosti. Umožní sa tiež jasnejšie a prehľadnejšie určiť konkrétnu výšku pokuty s prihliadnutím na závažnosť priestupku.

b) Zvyšujú sa pokuty pre tzv. superturbo cestných pirátov, ktorí pôjdu v obci rýchlosťou viac ako 100 km/h, mimo obce viac ako 150 km/h a po diaľnici viac ako 190 km/h. Ostatné pokuty sa nezvyšujú.

c) Pri prekročení rýchlosti do 20 km/h v obci a do 30 km/h mimo obce je ponechaný súčasný stav: pokuta do 100 eur v správnom konaní a do 50 eur v blokovom konaní.

d) Pri prekročení rýchlosti o 21 až 50 km/h v obci a o 31 až 60 km/h mimo obce sa navrhuje pokuta od 150 do 600 eur v správnom konaní a od 30 do 400 eur v blokovom konaní. V súčasnosti to je v správnom konaní do 800 eur spolu so zákazom činnosti do troch rokov a v blokovom konaní do 650 eur.
POZOR
Pri takomto prekročení rýchlosti sa vypúšťa možnosť uloženia zákazu činnosti. Takto nakoncipované nové rozpätie pokút umožní jasnejšie určiť konkrétnu výšku pokuty s prihliadnutím na zákon o priestupkoch.

e) Za najzávažnejšie prekročenia rýchlosti, v obci o viac ako 50 km/h a mimo obce o viac ako 60 km/h, sa zvyšuje horná hranica možnej pokuty, pričom sa zároveň stanovuje aj spodná hranica. V správnom konaní bude možné uložiť pokutu od 500 do 1000 eur (v súčasnosti do 800 eur) a v blokovom konaní od 250 do 800 eur (v súčasnosti do 650 eur).
POZOR
Pri takomto prekročení rýchlosti sa vzhľadom na závažnosť konania ponecháva aj uloženie zákazu činnosti, a to v rozsahu od šiestich mesiacov do troch rokov.

Objektívna zodpovednosť
Rozšíri sa okruh dopravných priestupkov, za ktorých porušenie budú zodpovední držitelia vozidla v rámci objektívnej zodpovednosti. Cez tento inštitút bude možné postihnúť aj porušenie zákazu nákladných vozidiel nad 7,5 tony predchádzať po diaľnici iné vozidlá a nedodržanie najvyššej dovolenej rýchlosti pred železničným priecestím.
Zavádza sa pokuta 798 eur za prekročenie určenej rýchlosti v mieste dynamického váženia hmotnosti. Prekročením rýchlosti sa totiž znemožňuje presné odvážanie a preťažené kamióny poškodzujú a ničia cesty.
Spresňuje sa, že na akceptovanie 2/3 platby musí byť platba už pripísaná na účet uvedený v rozkaze.
V prípadoch hodných osobitného zreteľa možno upustiť od trov konania vo výške 30 eur celkom alebo čiastočne, podobne ako v iných konaniach štátnych orgánov. Ide o trovy spojené s prejednaním správneho deliktu v prípade uloženia pokuty po podaní odporu.
Upravuje sa prechod medzi objektívnou zodpovednosťou a priestupkovým konaním tak, aby sa držiteľ vozidla nemohol zbaviť zodpovednosti.

Ochrana najslabších
Deti musia povinne mať prilbu pri prepravovaní na cyklosedačke a na bicykli pevne spojeným tyčou s vodiacim bicyklom, a to aj v obci. Deťom do 10 rokov sa umožňuje jazdiť na bicykli po chodníku, ale len pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov.
Deti do 12 rokoch sa nebudú môcť ako spolujazdci prepravovať na všetkých vozidlách kategórie L, ako sú motocykle, trojkolky a štvorkolky. Súčasný zákona hovorí iba o  motocykloch.
Osoba na kolobežke sa zaradí medzi chodcov, rovnako ako človek jazdiaci na skateboarde alebo kolieskových korčuliach.

Alkohol
Sprísňujú sa podmienky na udelenie vodičského oprávnenia u tých osôb, ktoré nie sú držiteľmi žiadneho vodičského oprávnenia a boli v posledných piatich rokoch prichytení pri šoférovaní motorového vozidla pod vplyvom alkoholu. Pôjde o preskúmanie zdravotnej spôsobilosti osobitne vo vzťahu k závislosti od alkoholu a absolvovanie odborného poradenstva.
Držiteľ vodičského oprávnenia, ktorému psychiater zistil závislosť od alkoholu, ale posudzujúci lekár pri lekárskej prehliadke určí, že je zdravotne spôsobilý, bude sa musieť podrobiť odbornému poradenstvu.

Ochrana chodcov na chodníku
Sprísňuje sa postih pre vodičov za ohrozenie chodcov na chodníku a za ohrozenie cyklistov pri obchádzaní a predchádzaní. Porušenie tohto zákazu bude kvalifikované ako porušenie pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom.
Do tejto skupiny sa zaradí aj vedenie vozidla s neplatným vodičským preukazom z dôvodu neabsolvovania preskúšania z odbornej spôsobilosti po uplynutí zákazu činnosti. Bude možné za to uložiť v správnom konaní pokutu od 60 eur do 300 eur (v súčasnosti do 100 eur) a zákaz činnosti do dvoch rokov a v blokovom konaní pokutu do 150 eur (v súčasnosti do 50 eur

V prílohe o cestnom zákone si v piatok môžete prečítať aj toto:

Mapa radarov na slovenských cestách
Najrizikovejšie úseky našich ciest
Kde v Bratislave stretnete radar


01 - Modified: 2007-09-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zvuk z golfovej loptičky
01 - Modified: 2024-04-12 05:56:16 - Feat.: - Title: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch v Bratislave 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Biedronka prehrala súd, čaká ju astronomická pokuta. Spotrebiteľov zavádzala pri zelenine a ovocí 03 - Modified: 2024-03-17 16:18:24 - Feat.: - Title: Na D1 pred Bratislavou platí znížená rýchlosť a zúžené jazdné pruhy 04 - Modified: 2024-03-16 15:37:51 - Feat.: - Title: Somálski piráti z unesenej lode Ruen začali paľbu na indické námorníctvo 05 - Modified: 2024-03-14 13:59:00 - Feat.: - Title: Motoristi pozor: kvôli búraniu mosta bude počas víkendu uzatvorená diaľnica D1 pri Bratislave
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 10:14