StoryEditor

Trpíte nespavosťou či depresiami? Týchto päť tipov vám pomôže

12.01.2015, 12:01
Autor:
redred
Americký špecialista z portálu Diagnose.me Christopher R. Hancock exkluzívne pre HN o tom, ako sa vyhnúť nespavosti či depresii.

Nespavosť a depresia dnes trápia milióny ľudí po celom svete. Nespavosť patrí medzi najčastejšie poruchy spánku a môže byť buď primárnym problémom alebo môže súvisieť s ďalšími ochoreniami. Depresia sa s nespavosťou často spája a toto kauzálne prepojenie naznačujú aj mnohé výskumy.

Päť odporúčaní, ako možno nespavosti predísť, zhrnul pre HN americký špecialista a neurorádiológ z portálu Diagnose.me Christopher Hancock. Je recenzentom magazínov ako napríklad The American Journal of neuroradiology či Neurographics a prednáša na medzinárodnej úrovni.

„Tí, ktorých nespavosť a depresia trápia dlhodobo, by mali vyhľadať lekársku pomoc a identifikovať príčiny, ktoré ich spôsobujú.“

Christopher R. Hancock, MD, Prof. z www.diagnose.me
 


HNonline vám teraz prináša možnosť získať druhý názor svetových
odborníkov s 10 percentnou zľavou.
Stačí, ak pri objednávke posudku na stránke www.diagnose.me zadáte kód HNONLINE.
Špeciálna ponuka platí do konca februára 2015.
Viac informácií nájdete TU.


A ako nespavosti predísť? Pozrite si tipy Christophera R. Hancocka:

1. Jedzte zdravo a doprajte si pohyb
Cestou k lepšej kvalite spánku je správna životospráva a pravidelný pohyb, ktoré vás zbavia nadbytočných kíl. Obezita je príčinou niektorých porúch spánku, ako napríklad spánkové apnoe, a preto je primeraná váha dôležitá pre spánkovú hygienu. Nemusíte byť hneď vrcholový športovec, môžete začať napríklad prechádzkami na čerstvom vzduchu alebo miernym cvičením niekoľkokrát do týždňa – pokojne aj u vás doma. Cvičeniu sa však skúste vyhnúť priamo pred spaním.

2. Vynechajte kofeín a cigarety
Konzumácia nápojov, ktoré obsahujú kofeín priamo pred spaním môže viesť ku zníženiu kvality spánku čo v konečnom dôsledku vedie k únave a letargii na ďalší deň. Ľudské telo odbúrava z tela kofeín len veľmi pomaly a trvá mu približne šesť hodín, kým spracuje približne jeho polovicu. Mnohé štúdie spájajú s nespavosťou aj fajčenie a nikotín.

3. V spálni treba spať
Pre kvalitný spánok je dôležité, aby aj miesto, kde spíte, bolo vhodne upravené. Vaša spálňa by mala byť tichá a tmavá a mala by mať primeranú teplotu okolo 18 – 20 stupňov, posteľ by mala byť pohodlná. Vyhnite sa aj práci s počítačom v posteli a nepozerajte z nej televízor. Pred spaním relaxujte, pomôcť môže aj horúca vaňa či sprcha.

4. Nestresujte
Mnohé zamestnania v dnešnej dobe so sebou prinášajú stres, ktorý často spôsobuje podráždenosť a nespavosť. Môže pomôcť, keď si hlavné stresujúce faktory skúsite spísať a zamyslíte sa nad tým, ako ich dokážete obmedziť.

5. Pravidelný režim
Vstávajte v rovnakú hodinu, aj cez víkend. Vyhnite sa spánku počas dňa. Ak máte problém zaspať, skúste vstávať skôr, aby ste sa stihli unaviť. Spať by ste mali ísť vtedy, keď sa cítite ospalý.


MRI snímky mozgu, ale aj iných častí tela, rovnako ako aj snímky z vašich CT či röntgenových vyšetrení teraz môžete prostredníctvom portálu www.diagnose.me jednoduchou cestou konzultovať nielen s doktorom Hancockom, ale aj s desiatkami ďalších popredných špecialistov z celého sveta.


Nespavosť a depresia sa v dnešnej modernej spoločnosti vyskytujú pomerne často a môžu mať vážne dôsledky. Veľa ľudí si nepriznáva, že týmito symptómami trpia, čo následne vedie k odďaľovaniu ich diagnózy a riešenia. Vo väčšine prípadov sa nespavosť a depresia priamo nespájajú s objektívnym nálezom na nervovom systéme. Aj napriek tomu môže pomôcť, ak sú niektoré z možných príčin vylúčené prostredníctvom vyšetrenia mozgu magnetickou rezonanciou, v skratke MRI. Je vysoko citlivé a dokáže odhaliť aj nepatrné zmeny. Negatívne MRI teda môže pomôcť vylúčiť objektívne abnormality, pacienta upokojí a jeho lekára môže nasmerovať.

01 - Modified: 2007-02-13 06:07:00 - Feat.: 0 - Title: Hviezdami týždňa v NHL Zetterberg, Havlát a Smith
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:31