StoryEditor

Kúpili ste darček cez internet a „nevyšiel“? Takto ho vrátite

25.12.2014, 09:00
Autor:
macmac
Darček bez vyskúšania a výberu naživo nemusí dopadnúť dobre. Od zmluvy uzavretej na diaľku môžete odstúpiť.

Objednávanie darčekov cez internet je rýchle, pohodlné a praktické. Je tu ale riziko, že obdarovaný sa zatvári všelijako a vy stojíte pred otázkou, čo teraz. Podobne môžete dopadnúť aj vtedy, ak chcete nejakú vec pre seba - nemali ste si ako ako daný produkt ohmatať, obzrieť a vyskúšať. Zákon však myslí aj na to - tovar môžete vrátiť.

Snímka: ilustračná, Dreamstime

Dôvod udávať nemusíte

Odstúpiť od zmluvy uzavretej na diaľku, teda cez internetový obchod, môžete do dvoch týždňov bez toho, aby ste udávali dôvod. Platí to v prípade, ak si e-shop splnil riadne informačné povinnosti. Nimi sa myslí poskytnutie údajov o e-shope, dodacie podmienky, náklady na dodanie tovaru, platobné podmienky či poučenie o práve spotrebiteľa odstúpiť od zmluvy. „Predávajúci by mal mať na stránke uvedené všetky údaje o firme, podmienkach na odstúpenie od zmluvy a ďalších zákonom ustanovených náležitostiach, inak kupujúcemu plynie dlhšia lehota na vrátenie tovaru,“ hovorí pre HNonline Lenka Káčerová, marketingová a PR manažérka z Pricemania.sk. Dodáva, že kupujúci má nárok aj na takzvané zádržné právo, kým mu predávajúci nevráti zaplatenú kúpnu cenu.

Nie všetko sa dá vrátiť

Odstúpenie od zmluvy však musí spĺňať isté náležitosti. Urobiť tak treba vyhlásením, ktoré pošlete poštou, faxom, alebo emailom. „V lehote 14 dní musí spotrebiteľ zároveň vrátiť tovar naspäť. Možnosť odstúpenia od zmluvy bez udania dôvodu sa nevzťahuje na tovar, ktorý bol vyrobený na zákazku, tovar jednorázovej spotreby, alebo tovar, na ktorá sa vzťahujú autorské práva: knihy, audio, video, softvér a podobne,“ hovorí Tomáš Braverman, riaditeľ nákupného radcu Heureka.sk. Zároveň dodáva, že internetový obchod musí vrátiť kientovi peniaze do 14 pracovných dní odo dňa doručenia oznámenia o odstúpení od zmluvy.

Platí aj mail

Spotrebiteľ môže od zmluvy odstúpiť v listinnej podobe alebo v podobe zápisu na inom trvanlivom nosiči. „Z toho vyplýva, že spotrebiteľ môže svoje právo uplatniť napríklad aj prostredníctvom e-mailu, ktorý sa považuje na účely tohto zákona za trvanlivý nosič,“ hovorí ďalej Káčerová. Samozrejmosťou je možnosť použitia formuláru na odstúpenie od zmluvy s predvyplnenými údajmi, ktorý mu poskytol predávajúci. Ak od zmluvy odstupujete cez formulár na stránke predávajúceho, ten vám musí prijatie tohto oznámenia potvrdiť.

01 - Modified: 2007-01-29 17:05:00 - Feat.: 0 - Title: V Srbsku sa začali rokovania o novej vláde
01 - Modified: 2024-03-20 06:53:18 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme za vás obchod Temu. Vyplatí sa kúpiť drobnosti za pár eur či dokonca centov? 02 - Modified: 2023-04-26 09:50:15 - Feat.: - Title: Pracovníci ruskej spoločnosti sú nútení každý deň sa vyzliekať. Ide vraj o preventívne opatrenie proti krádežiam 03 - Modified: 2022-09-19 07:17:54 - Feat.: - Title: Na praktiky webovej stránky, ktorá ponúka oblečenie, sú sťažnosti už dlhšie. Inšpektori nemôžu zasiahnuť 04 - Modified: 2022-07-29 07:43:14 - Feat.: - Title: Amazonu sa darí. Dosiahnutý zisk analytikov prekvapil, akcie posilnili 05 - Modified: 2021-05-27 12:29:40 - Feat.: - Title: About You chystá vstup na burzu, z predaja akcií chce získať 600 miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 17:33