StoryEditor

Máte byt či dom? Toto sú termíny, ktoré dodržte, inak vám hrozí pokuta

12.01.2016, 23:01
Autor:
turtur
Pokuta za nepodanie daňového priznania k dani z nehnuteľnosti je od 5 do 3 000 eur. Tomu, kto ho nepodá ani po výzve úradu, hrozí dvojnásobná.

Kúpili ste vlani nehnuteľnosť, alebo ste nejakú zdedili, či prestavali? V takom prípade musíte najneskôr do 1. februára podať priznanie k dani z nehnuteľností. Priznanie posiela daňovník, ktorý ho správcovi dane v obci či meste podáva po prvý raz. 

Ak napríklad vlastníte byt, či inú nehnuteľnosť a každý rok platíte za ne daň, priznanie nepodávate, lebo samospráva vás už eviduje. Takže tí majitelia, ktorým sa „status“ nehnuteľnosti oproti minulosti nezmenil, tlačivo vyplňovať nemusia. Samospráva im ako doteraz, daňový výmer pošle automaticky. Do uvedeného termínu sa podáva aj žiadosť o zníženie alebo oslobodenie od dane. 

Riadnym termínom na podanie daňového priznania je 31. január. Tento rok však pripadá na nedeľu. Preto sa lehota na zaslanie priznania posúva na prvý februárový deň (pondelok).

Kto musí podať priznanie

Daňové priznanie musí podať fyzická osoba - občan, ale aj podnikateľ, vrátane právnickych osôb - firiem. Tlačivo je pre všetkých rovnaké. Je pomerne rozsiahle. Má šesť strán, ale to neznamená, že všetky treba vyplňovať. Vyplňujú sa len tie strany, ktoré sa vzťahujú k danej nehnuteľnosti.
Na prvej strane tlačiva sú kolónky a riadky, do ktorých daňovník uvedie svoje základné údaje. Ďalšie strany sú tieto:
II. oddiel - priznanie k dani (Daň z pozemkov)
III. oddiel - priznanie k dani (Daň zo stavieb, ak slúžia na jeden účel)
III. oddiel - priznanie k dani (Daň zo stavieb ak slúžia na viaceré účely)
IV. oddiel - priznanie k dani (Daň z bytov a nebytových priestorov v bytovom dome).
 súhrn príloh

Priznanie podáva aj ten, kto vlani zmenil účel využitia stavby. Napríklad nebytový priestor na bytový alebo naopak. Správcami daní sú samosprávy, teda mestá a obce. Daňoví poradcovia upozorňujú, že vyplnené tlačivá im treba zaslať poštou, alebo doručiť osobne.

Ako vzniká daňová povinnosť

Vzniká na základe:
Povolenia vkladu vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností
Kúpnej alebo darovacej zmluvy.
Nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o dedení nehnuteľnosti.
Nadobudnutia nehnuteľnosti vydražením.
Vysporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov.
Vydania stavebného povolenia.
Ukončenia výstavby drobnej stavby.
Povolenia zmeny užívania stavby.
Podpísania nájomnej zmluvy o užívaní nehnuteľnosti so Slovenským pozemkovým fondom.
Zmeny druhu pôdy v katastri nehnuteľnosti.
Zmeny výmery nehnuteľnosti či rozdelenia parcely, atď.

Daň z nehnuteľnosti je miestnou daňou, ktorú ukladá mesto alebo obec. Sadzby dane z nehnuteľností určuje samospráva vo všeobecne záväzných nariadeniach. Môžete ich nájsť na webových stránkach obcí a miest.

Sankcie

Pokuty za nepodanie priznania v stanovenej lehote sa podľa závažnosti pohybujú od 5 do 3 000 eur. Ak daňovník nereaguje na výzvy úradu, hrozí mu pokuta od 10 až do 6 000 eur.
Sadzby dane z nehnuteľností určuje samospráva vo svojich všeobecne záväzných nariadeniach. Môžete ich nájsť na webových stránkach obcí a miest.


Viac sa o daňovom priznaní a platení dane z nehnuteľnosti dozviete v prílohe HN 25. januára.
Povieme vám tiež, ako sa vypĺňa tlačivo.

01 - Modified: 2008-01-05 08:02:00 - Feat.: 0 - Title: Pokračuje pojednávanie s útočníkom, ktorý napadol arabského študenta
01 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:18 - Feat.: - Title: Ťahúň Prešovského kraja čelí veľkej pokute. Štát mu chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobil 03 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 04 - Modified: 2024-04-02 11:30:00 - Feat.: - Title: 102-ročného muža na vozíku mesto prinútilo vyčistiť grafity na plote. Hrozili mu tisícovými pokutami, aj keď sa ledva hýbe 05 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 16:51