StoryEditor

Je čas podať priznanie k dani z nehnuteľnosti. Experti radia ako

25.01.2016, 18:30
Autor:
tur, runtur, run
Ak ste vlani získali napríklad pozemok, či byt, musíte ich zdaniť. Do 1. februára by ste mali podať daňové priznanie.

1.
Úprava sadzby obcou
Aká vysoká je ročná daň zo stavieb a môže obec zákonom určenú daň upravovať?   

Odpoveď:
Ročná sadzba dane zo stavieb je 0,033 eura za každý, aj začatý štvorcový meter zastavenej plochy. Ale pozor. Ročnú sadzbu môže správca dane, teda samospráva, svojím všeobecne záväzným nariadením podľa miestnych podmienok v obci alebo jej jednotlivej časti či v katastrálnom území znížiť alebo zvýšiť. A to s účinnosťou od 1. januára príslušného zdaňovacieho obdobia. Správca dane môže týmto nariadením určiť rôzne sadzby dane pre jednotlivé druhy stavieb. Ročná sadzba však pri stavbách uvedených v paragrafe 10 ods. 1 (vymenovali sme ich pri otázke o zdanení garáže) však nesmie presiahnuť 10-násobok najnižšej ročnej sadzby dane zo stavieb určenej správcom dane vo všeobecne záväznom nariadení. Pri viacpodlažných stavbách môže správca dane prostredníctvom VZN určiť príplatok za podlažie v sume najviac 0,33 eura za každé ďalšie podlažie okrem prvého nadzemného. Podlažie stavby je časť vnútorného priestoru stavby vymedzená podlahou a stropnou konštrukciou. Ak stavba nemá stropnú konštrukciu, za podlažie sa na účely zákona považuje časť stavby vymedzená podlahou a strešnou konštrukciou. Nadzemné podlažie je každé podlažie, ktoré nemá úroveň podlahy alebo jej časť nižšie než 0,8 metra pod najvyšším bodom priľahlého terénu v pásme širokom 5,0 metra okolo obvodu stavby.


2.
Zmena dane v nariadení mesta
Musím podať priznanie k majetkovej dani, ak sa v našom meste zmení daňová sadzba za nehnuteľnosti?

Odpoveď:
Nie, v takomto prípade nemusíte ako daňovník odovzdávať priznanie.


3.
Vyrubenie správnej výšky
Môžem poslať priznanie k dani z nehnuteľnosti aj elektronicky? Kto vypočíta daň a kedy ju treba zaplatiť?

Odpoveď:

Daňové priznanie k dani z nehnuteľností možno poslať poštou, odovzdať osobne v podateľni oddelenia miestnych daní a poplatkov, zaslať e-mailom bez zaručeného elektronického podpisu alebo cez elektronickú podateľňu, ak ju má mesto či obec zriadenú. V prípade, ak daňovník posiela priznanie e-mailom, musí ho doručiť aj v listinnej forme, a to do piatich dní od odoslania elektronickými prostriedkami, inak sa priznanie považuje za nedoručené.
Správca dane priznania k dani z nehnuteľností spracuje a daňovníkom pošle rozhodnutie o vyrubení dane. Najprv sa posiela platobný výmer právnickým osobám, následne fyzickým. V rozhodnutí správca dane vyrubí daň na rok 2016, ktorú bude musieť občan zaplatiť.


4.
Termín na podanie
Dokedy musím podať daňové priznanie, ak mám nový byt?

Odpoveď:
Zdaňovacie obdobie pre daň k nehnuteľnosti je kalendárny rok a priznanie sa podáva do konca januára, ktorý nasleduje po tom roku, keď sa získala nehnuteľnosť. Za rok 2016, keďže koniec januára vychádza na víkend, je termín na podanie priznania posunutý až na 1. 2. 2016. Daň za nehnuteľnosť sa platí dopredu.


5.
Dodatočné priznanie
Vlani som nepodal priznanie k dani z nehnuteľnosti. Môžem tak urobiť tento rok?


Odpoveď:
Tlačivá aktuálnych priznaní sú zverejnené na webovej stránke Ministerstva financií SR, ale k dispozícii sú aj na obecných a mestských úradoch. Ide o tie isté tlačivá, na ktorých sa podávali priznania aj v minulom roku. Určené sú pre fyzické aj právnické osoby a spoločné pre daň z nehnuteľností, daň za psa, daň za predajné automaty a nevýherné hracie prístroje. Ak si však niekto ani po minulé roky nesplnil povinnosť, musí to urobiť dodatočne, avšak na tlačivách platných pre daný rok. Dodatočné priznania môže daňovník podať štyri roky spätne. Pri vyplňovaní dodatočného priznania sa táto skutočnosť uvedie (označí sa krížikom) na prvej strane tlačiva v riadku „Druh priznania“.   

Viac si prečítajte v utorkových Hospodárskych novinách. Pripravili sme pre vás odpovede na 20 otázok.


 

01 - Modified: 2008-01-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kukučín: Paríža nevidíme
01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť 03 - Modified: 2024-03-22 09:30:00 - Feat.: - Title: Svoje deti učili, ako správne narábať s peniazmi. Osemročná Ruby sa vďaka tomu stala najmladšou majiteľkou domu v Austrálii 04 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 05 - Modified: 2024-02-11 18:30:00 - Feat.: - Title: Víchrice, záplavy a zemetrasenie majú následky. Slováci viac myslia na majetky a hromadne sa pripoistili
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:43