StoryEditor

Najčastejšie chyby absolventov na pohovore. Vyhnite sa im

03.04.2015, 09:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Facebook je pevnou súčasťou ich života, a tak mladí ľudia nechápu, že nie je práve taktické pozerať sa na neho cez mobil v pracovnej dobe.

Že majú čerství absolventi v drvivej väčšine prípadov nereálne očakávania od svojej prvej "vážnej" práca po odchode zo školy, je známa vec. Problémom je, že počet absolventov vysokých škôl z roka na rok stúpa. Na trhu práce je tak väčšia rivalita medzi absolventmi, zároveň však aj viac vyniknú ich chyby a nepripravenosť.

Brigáda je fajn

Čo obsahuje typický životopis absolventa vysokej školy? Pravdepodobne rôzne jazykové certifikáty, ktoré ešte pred zhruba siedmimi rokmi tvorili pri pohovoroch pomerne výraznú pridanú hodnotu. Dnes už ich však má takmer každý druhý, takže ich význam trochu klesá. Potom sa v životopise zvyčajne objavujú dve až štyri dlhodobejšie brigády. "Brigády sú určite fajn, vidíme z nich, že absolvent už má osvojené určité pracovné návyky. Ak brigád nie je výrazne veľa, môžeme povedať, že je schopný si prácu udržať a nie je prelietavý," hovorí Yveta Sobotková, HR manažérka.

"Ak absolvent žiadnu brigádu v životopise uvedenú nemá, spozornieme. Buď to znamená, že nezvládol tvorbu životopisu, alebo prídeme na to, že naozaj ešte nikde nepracoval. To je pre neho bohužiaľ väčšinou konečná. Môže sa pochváliť výborným študijným priemerom, ale to pre väčšinu firiem nič neznamená. Ak je tak excelentný, mal by byť schopný nájsť si nejakú prácu už pri škole," dodáva nekompromisne.

Pohovor býva veľkým úskalím

Väčšinu chýb, ktorých sa absolvent v prvom zamestnaní dopustí, urobí už v priebehu prijímacieho konania. Spomínaný zlý životopis je jedna z nich. "Prvý dojem je dôležitý, napriek tomu mnoho ľudí túto svoju vizitku podceňuje. Nestačí len napísať životopis správne, ale tiež ho prispôsobiť konkrétnej pozícii," upozorňuje Veronika Klozíková z personálno-poradenskej spoločnosti McROY Czech.

Ďalšími chybami sú nepripravenosť, nevhodné oblečenie či nedochvíľnosť. "Slušné oblečenie by malo byť samozrejmosťou, no mladí ľudia tento pojem často vnímajú ako veľmi problémový. V poriadku im prídu džínsy a obyčajné tričko, slečny nezriedka zvolia tielka a krátke sukne. Nevyžadujeme striktne oblek, ale na pohovor sa jednoducho nemôžete obliecť ako každý iný deň, kedy idete do školy alebo na brigádu," hovorí Yveta Sobotková.

Zaskočiť môžu aj klasické otázky od personalistov, napríklad kde sa vidíte o päť rokov, aké sú vaše slabé stránky a podobne. Pri najímaní na brigádu sa na ne väčšinou nikto nepýta.

Trpezlivosť je na mieste

Absolvent príde na pohovor a pri otázke na očakávaný plat povie sumu, o ktorej sa niekedy nesníva ani dlhoročným zamestnancom. Opäť celkom bežný obrázok.

"Niekedy sa stretávame s absolventmi, ktorí nemajú žiadne pracovné skúsenosti, ale prichádzajú s nereálnymi očakávaniami týkajúcimi sa náplne práce, ohodnotenia či rýchlosti rastu do manažérskych pozícií," hovorí Daniela Hylmarová, riaditeľka HR Services Vodafone. "Niektorí sa vedia dobre prezentovať, vyhľadávajú iba kreatívnu prácu. Schopnosť a motivácia dotiahnuť projekt do úplného konca im ale chýba. Títo ľudia môžu mať skreslené predstavy, z ktorých potom bývajú rozladení. To sa odráža na samotnom výkone práce, ale aj na fungovaní v kolektíve. Na začiatku pracovnej kariéry je potrebná trpezlivosť a prispôsobivosť, "dopĺňa.

"Ide často o prvé naozajstné zamestnanie a absolventom chýba nadhľad a pokora. Dlhé roky štúdia často vedú k mylnej predstave, že preskočíte junior pozície a rovno dostanete výborne platenú prácu. Školská výučba sa nedá porovnať s praxou, na ktorú firmy často kladú veľký dôraz. Najdôležitejšie je získavanie skúseností," dodáva ešte Klozíková.

Facebook a nedochvíľnosť

Absolvent úspešne zvládol prijímací pohovor a nastúpil do práce. Aké chyby robí ďalej? "Hlavne mladí ľudia sú zvyknutí byť neustále on-line. Na jednej strane je to výhoda v tom, že ihneď odpovedajú na pracovné e-maily, riešia aktuálne problémy. Na druhej strane nerozlišujú prácu a voľný čas a surfujú po Facebooku, čítajú si správy. Nechápu, že je to nevhodné," upozorňuje Yveta Sobotková.

Absolventom v ich prvom zamestnaní často chýba aj zodpovednosť. Na schôdzky chodia o pár minút neskôr, pretože si myslia, že "sa to stratí a prežije". Samostatnou kapitolou je stret očakávaní s realitou. Nielen vo výške platu a kariérnom raste, ale aj v samotnej náplni práce. Ak absolventa jeho prvá práca nebaví, jednoducho sa zoberie a odíde inam, bez ohľadu na svojho prvého zamestnávateľa. "Problémom môže niekedy byť, že sami vopred nevedia, či ich práca bude baviť. Niektorí po čase zistia, že mali iné predstavy. Nemajú iné pracovné porovnanie, takže niektoré veci tiež môžu vnímať viac kriticky," hovorí Lenka Brdlíková, personálna riaditeľka Raiffeisen stavebnej sporiteľne. "Vždy však záleží na osobnosti absolventa, na jeho prioritách. Teda či chce naozaj pracovať v našej spoločnosti, alebo to berie len ako prestupnú stanicu, chce získať skúsenosti a potom odísť niekam inam," dodáva.

01 - Modified: 2007-05-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Oslavy boli pod dozorom policajtov aj vojska
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 02 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 10:39