StoryEditor

Pozrite si tipy, ako ušetriť v každom veku

21.07.2014, 13:58
Autor:
mramra
Potrebujete si našetriť na vysokú školu či nové auto? Tieto tipy vám pomôžu dosiahnuť dlhodobé ciele, ale aj prežiť nečakané udalosti.

Nie je jedno, v akom veku sa vrhnete na šetrenie financií - vaše priority sa totiž menia vekom, čo môže často nabúrať vaše „šetriace“ plány. Systém vytvárania úspor by sa mal prispôsobovať vašim príjmom, záväzkom a dlhodobým cieľom. Tu je niekoľko tipov, ako ušetríte v každom veku a v každej životnej situácii.

Tínedžeri

Ukladajte si peniaze, ktoré dostanete ako darček od rodiny či známych. Tento návyk je lepší, ako minúť všetky paniaze len preto, lebo si máte niečo pekné kúpiť. Myslite na to zakaždým, keď nejaké peniaze dostanete, či už na narodeniny alebo promócie.

Požiadajte o štipendium. A aj keby to neboli veľké peniaze, v budúcnosti sa vám zíde každý cent.

Obmedzte výdavky na „socializáciu“. Namiesto párty si naplánujte napríklad lacné výlety či iné aktivity s priateľmi. Samozrejme, že míňaniu peňazí sa nedá vyhnúť, no vždy je lacnejšie navečerať sa s priateľmi doma než v reštaurácii.

Bývajte s rodinou. Takto si viete šetriť financie, až kým nebudete schopní bývať sami.

Naučte sa povedať „nie“. Nemusíte prispieť na každú charitatívnu akciu alebo požičať známemu, hoci ide len o 20 eur.

20-roční

Trénujte svoje sebaovládanie. V tomto veku ste si pravdepodobne našli sľubnú prácu a črtá sa vám skvelá kariéra. Nesmiete podľahnúť tomu, že odrazu dostávate výplatu alebo zarábate viac než doteraz.

Nemíňajte viac, než máte. Po tom, čo zaplatíte všetky účty za nájomné, stravu či dopravu, skúste žiť skromne. Zvyšok svojho príjmu si odložte na osobitný účet alebo splaťte svoje dlhy zo študentských čias.

Začnite šetriť na dôchodok. Či už v podobe životnej poistky, alebo na účet, z ktorého nebudete môcť peniaze vyberať.

Robte kompromisy. Namiesto jazdenia taxíkom choďte verejnou dopravou alebo bývajte istý čas s ďalšími ľuďmi pokope.

Odkladajte si peniaze do „záchranného balíčka“. Vaše úspory by mali byť najmenej vo výške 6-násobku vášho mesačného príjmu. Ak to nie je možné, odkladajte si toľko, koľko zvládate.

Robte rozhodnutia. Chcete v najbližších rokoch svoje vlastné nové auto? Šetrite tam, kde sa dá. Na každý dlhodobý cieľ si vytvorte osobitný fond a nesiahajte naň. Uvedomte si, že pre svoje sny budete musieť niečo obetovať. 

30-roční

Zvyšujte vaše úspory na dôchodok. Toto je vek, kedy máte už splatenú napríklad študentskú pôžičku, tak sa môžete tešiť na svoju ďalšiu budúcnosť a vrhnúť sa do plnenia nových cieľov.

Nenasledujte ostatných. Nemusíte si kupovať nový čln alebo televíziu len preto, lebo aj váš priateľ či kolega to urobil tiež.

Naučte svoje deti šetriť už od útleho veku. Napríklad z narodeninových „obálok“. Rovnako tak môžete s nimi začať šetriť na ich budúce vzdelanie.

Bývajte v menšom. Bývať vo veľkom dome znamená napríklad nakupovať viac nábytku či iné neočakávané výdavky.

40-roční

Tvrdo pracujte. A v prípade, ak sú vaše deti už staršie a nevyžadujú si vašu neustálu prítomnosť, skúste pracovať aj mimo mesta. Môžete tak zarobiť extra peniaze, ktoré sa vám zídu na dôchodok.

Posilnite svoj záchranný fond. Odkladajte extra financie pre neočakávané situácie, ako je nehoda či nákup liekov v prípade choroby.

50-roční

Konečne vaše deti vyrástli a odsťahovali sa? Využite túto príležitosť na ďalšie úspory - všetky financie, ktoré ste doteraz míňali na ich stravovanie, ošatenie, školské aktivity alebo zábavu odkladajte do dôchodkového alebo iného špeciálneho fondu.

Urobte si plán. Zistite, koľko budete na dôchodku mesačne potrebovať, po dobu niekoľko desiatok rokov vopred. Zistite si všetky benefity, ktoré vám zdravotné či sociálne poistenie ponúka.

Presťahujte sa do menšieho. Čím budete starší, tým menej priestoru budete potrebovať. Ušetríte si tak nielen starosti, ale najmä výdavky na údržbu väčšieho domu či bytu.

Zdroj: BusinessInsider.com

01 - Modified: 2006-08-13 20:40:15 - Feat.: 0 - Title: Koalícia si delí štát
01 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 02 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 03 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť 04 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Koľko stojí nový cestovný pas alebo občiansky? Poplatky na úradoch išli výrazne hore (+prehľad v tabuľke) 05 - Modified: 2024-04-08 09:19:00 - Feat.: - Title: Stráž si svoje výdavky. Ako si chrániť a nastaviť svoje rodinné financie. Ideálne miery rozpočtu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. apríl 2024 21:48