StoryEditor

Psychológovi v práci sa nebráňte. Môžete predísť rizikám. Pozrite si ich

29.06.2015, 11:30
Robiť s problémovými klientmi či pacientmi nie je terno. Aj preto sú to psychicky vysiľujúce práce. Pozrite sa, aké sú ďalšie psychosociálne faktory.

Práca s problémovými zákazníkmi v službách, s pacientmi v nemocniciach či s neprispôsobivými žiakmi na školách. Plniť si takéto povinnosti v práci znamená denne znášať náročné psychosociálne faktory. Práve tie patria v súvislosti s povolaniami medzi najrizikovejšie. Zistil to čerstvý prieskum Európskej agentúry pre ochranu zdravia a bezpečnosť pri práci.


Zamestnanci sa podľa neho najčastejšie sťažujú na povinnosť zaoberať sa najrôznejšími typmi zákazníkov, pacientov, žiakov či inými klientmi. Takto sa vyjadrilo až  58 percent respondentov v EÚ.

Na Slovensku podľa prieskumu pociťuje psychosociálne riziká o čosi nižší počet ľudí – podielovo sú zastúpení „len“ v 40 percentách organizácií. Najviac z nich, až dve tretiny, však neomylne patrí do sféry takzvaných pomáhačských profesií: do vzdelávania, zdravotníctva a sociálnej práce.

Rizikám treba predchádzať

Odhalenie rizikových faktorov patrí medzi najúčinnejšie spôsoby, ako bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci zlepšovať. Európsky prieskum o nových a vznikajúcich rizikách v podnikoch, tzv. ESENER 2, ukázal, že až 90 percent európskych firiem považuje pravidelné vyhodnocovanie rizík za užitočný spôsob na ich elimináciu. S tým súvisí aj kľúčové zistenie o tom, že čím vyššia je účasť zamestnancov na chode organizácie, tým lepšie ukazovatele o kvalite práce a bezpečnosti firma dosahuje.

Ako prebehol prieskum

Cieľom prieskumnej sondy bolo zistiť aj to, ako sa dnes riadi bezpečnosť a ochrana zdravia a najmä, aké sú novo vznikajúce riziká. Oslovili sa firmy všetkých veľkostí, vrátane mikropodnikov s 5 až 10 zamestnancami. Otázky v danej spoločnosti sa vždy adresovali osobe s najväčšími poznatkami o bezpečnosti práce. Respondenti identifikovali hlavné rizikové faktory vo svojej organizácii a opísali, ako ich riadia.
„Podniky, ktoré pravidelne nehodnotia spomínané riziká, uvádzajú ako hlavné dôvody to, že riziká a nebezpečenstvá sú už známe (83 percent odpovedí) a že nemajú žiadne väčšie problémy (80 percent). Ako náročnejšie než iné riziká však vnímajú psychosociálne faktory. Takmer každá piata z organizácií, ktoré uviedli povinnosť zaoberať sa problémovými zákazníkmi alebo vystaveniu časovému tlaku, súčasne uviedla, že jej chýbajú informácie alebo vhodné nástroje na odstraňovanie tohto rizika,“ pripomína riaditeľka Európskej agentúry pre ochranu zdravia a bezpečnosť pri práci Christa Sedlatscheková.

Čo odhalil prieskum

Najsedavejšie zamestnania
Viac ako 50-percentné riziko zdravotných problémov spôsobujú únavné a bolestivé fyzické pozície pri výkone zamestnania, vrátane dlhého sedenia. Týka sa to práce v organizáciách verejnej správy. V Európe sa na únavné a bolestivé pozície najviac sťažujú Španieli – až 79 % populácie.

Riziko úrazov pri riadení vozidiel počas práce
Tento faktor je najrizikovejší v poľnohospodárstve, lesníctve a rybolove – týka sa až 76 % prípadov.
Hneď za nimi  sa umiestnili organizácie verejnej správy – v nich sa to týka až 65 % prípadov.

Riziko úrazov v súvislosti so strojmi
Tento faktor je najvyšší v stavebníctve, pri nakladaní s odpadmi, v oblastiach okolo dodávok vody a elektrickej energie (86 %). Nasleduje poľnohospodárstvo, lesníctvo a rybolov (82 %) a výroba (74 %).

Využívanie psychológov
35 % podnikov s 250 a viac zamestnancami využíva služby psychológa. Čím menšia firma, tým je percento menšie. Vo firmách pod 250 zamestnancov je to v priemere iba každá desiata. Najčastejšie sa s psychológom rozprávajú zamestnanci v odvetví poľnohospodárstvo, lesníctvo a rybolov (26 %).

V Európe najviac využívajú firemných psychológov Fíni (62 %), Švédi (60 %) a Rumuni (44 %).

Časový tlak
Časový tlak pociťuje ako riziko tretina firiem. Najviac vo veľkých firmách s 250 a viac zamestnancami (53 %). Na časový tlak sa sťažujú najmä v odvetviach vzdelávania, zdravotnej a sociálnej práce (42 %). Najmenej sa sťažujú výrobné podniky (29 %).

Najvyššie zastúpenie odborov
Na Slovensku je najväčšie zastúpenie odborov vo verejnej správe (55 %), v oblasti vzdelávania, ľudského zdravia a sociálnej práce (43 %) a v poľnohospodárstve, lesníctve a rybolove (22 %). Najmenej sú zamestnanci zastupovaní odbormi v odvetví výstavba, nakladanie s odpadom, dodávka vody a elektrickej energie (4 %).
Najodborovejšou krajinou podľa prieskumu je Nórsko (71 %), Island (55 %) a Švédsko (54 %). Najnižšie zastupovanie zamestnancov odbormi hlásia albánske firmy (iba 6 %).

01 - Modified: 2007-07-09 09:11:00 - Feat.: 0 - Title: Petr Čech aj v nasledujúcej sezóne s ochrannou prilbou
01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum 04 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy 05 - Modified: 2024-04-07 16:30:00 - Feat.: - Title: „Ako by niekto zmazal dva týždne kampane.“ Staršie prieskumy trafili výsledky presnejšie než tie pred finále
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 01:19