StoryEditor

Investičná hviezda môže vzísť aj z lokálneho trhu

02.07.2015, 00:00
Aj lokálny kapitálový trh má význam podobne, ako nižšia futbalová liga, hovorí pre HN Róbert Kopál, riaditeľ Asociácie obchodníkov s cennými papiermi.

Asociácia obchodníkov s cennými papiermi oslávila 20 rokov. Čo sa vám za toto obdobie podarilo a čo nie?
Bol by to dlhý zoznam, uvediem aspoň po jednom príklade. Bohužiaľ sa nám nepodarilo posunúť domáci kapitálový trh na vyšší level, roky prešľapujeme takmer na mieste. Na druhej strane si myslím, že aj vďaka výraznej angažovanosti asociácie nemáme jediný prípad zlyhania obchodníka s cennými papiermi, ktorý by musel sanovať Garančný fond investícií. To by malo ďalšie výrazne negatívne dôsledky na fungovanie obchodníkov s cennými papiermi na domácom trhu. Hlavnou výzvou asociácie bolo, je a dlho bude podporovať rozvoj domáceho kapitálového trhu. Aj keď sa to veľmi často javí ako misssion impossible, inej cesty niet.

Pozrime sa teda na dnešný kapitálový trh. Aké sú jeho špecifiká? Kam sa uberá?
Ak by som hovoril o globálnych kapitálových trhoch ako o špecifiku dnešnej doby, možno viac ako kedykoľvek v minulosti sa dá hovoriť o čoraz komplikovanejšej predikcii budúceho vývoja. Riziká vyplývajúce z globálnej nerovnováhy narastajú do rozmerov, ktoré sme v minulosti nepoznali. Čiže na jednej strane nám narastajú skryté riziká, na strane druhej súčasná éra extrémne lacných finančných zdrojov, reprezentovaných nízkymi až takmer nulovými úrokmi, núti čoraz väčšiu skupinu investorov vstupovať chtiac-nechtiac na globálne kapitálové trhy. Čo z toho bude rezultovať, ukáže až budúcnosť. Otázka je, ako dlho to bude trvať. Na druhej strane ľudstvo nič efektívnejšie ako kapitálový trh zatiaľ nezaviedlo.  

Náš kapitálový trh sa však dlhodobo pokladá za podvyživený. V čom je príčina tohto stavu?
Tých príčin je niekoľko. Určite medzi ne možno zaradiť fakt, že Slovensko je jediná krajina V4, ktorá dosiaľ pri predaji štátom vlastnených spoločností nevyužila domáci kapitálový trh. Výsledkom je potom fakt, že na našom trhu chýbajú nielen dostatočne atraktívne investičné príležitosti, ale následne oň nemajú záujem ani investori a kruh sa uzatvára.
Titulná snímka: ilustračná, Dreamstime


Čo dnes nájdete v prílohe Investor

- rady odborníkov, ako posunúť vpred náš domáci kapitálový trh

- rozhovor s Róbertom Kopálom, riaditeľom Asociácie obchodníkov s cennými papiermi

- pohľad investičných expertov na našu situáciu v kontexte krajín V4

- článok o konferencii Kapitálový trh 2015, na ktorej odovzdávala ocenenia Burza cenných papierov v Bratislave

- postreh odborníka na investície Tomáša Martinca o situácii, v akej sa nachádza kapitálový trh

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie (aktuálne v deň vyjdenia, t. j. vo štvrtok 2. júla 2015) cez SMS na váš mail TU.

Staršie čísla HN v pdf formáte na stiahnutie nájdete tu.

Rady odborníkov, ako posunúť vpred náš domáci kapitálový trh, nájdete tu.

Celý rozhovor s Róbertom Kopálom nájdete tu.

Pohľad investičných expertov na našu situáciu v kontexte krajín V4 nájdete tu.

Článok o konferencii Kapitálový trh 2015 nájdete tu.

Postreh odborníka na investície Tomáša Martinca nájdete tu.

01 - Modified: 2007-07-11 11:27:00 - Feat.: 0 - Title: Janušek: Župani nie sú pripravení na rozdeľovanie prostriedkov EÚ
01 - Modified: 2024-03-28 20:52:24 - Feat.: - Title: Akcie v USA dnes uzavreli bez väčších zmien, za celý štvrťrok výrazne vzrástli 02 - Modified: 2024-03-20 21:21:44 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, Fed tento rok počíta so znížením úrokov o 0,75 percentuálneho bodu 03 - Modified: 2024-03-20 19:20:32 - Feat.: - Title: Index S&P 500 sa prvýkrát dostal nad 5200 bodov 04 - Modified: 2024-03-15 20:35:07 - Feat.: - Title: Americké akcie oslabovali na čele s technologickými podnikmi 05 - Modified: 2024-03-15 20:21:45 - Feat.: - Title: Prokuratúra navrhuje, aby zakladateľ skrachovanej kryptoburzy FTX strávil až 50 rokov vo väzení
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 09:25