StoryEditor

Dochádzanie do práce vám ničí zdravie. Tu sú dôkazy

29.02.2016, 23:02
Dochádzate do práce? Môže to ohroziť vaše zdravie. Portál Businessinsider.com zverejnil tri dôvody, prečo vám dlhé trasy tam a späť môžu poškodiť.

Prepchatá hromadná doprava, davy, meškania, zápchy. To všetko sprevádza dochádzanie za prácou - zo vzdialenejšieho predmestia či iného mesta. Naoko sú to iba “nepríjemnosti”, no z dlhodobého hľadiska môžu zhoršiť vaše zdravie. Ba dokonca sa stať rizikovým faktorom predčasného úmrtia.

Daň, ktorú si dochádzanie vyberá, sa odrazí na našom psychickom a fyzickom zdraví, tvrdí napríklad stránka DNAinfo.com a autorka Nicole Levy. V spolupráci s profesorom na New York University, Richardom Wenerom (ktorý sám do práce dochádza), sa pozrela na dlhodobé dôsledky ranného cestovania. Tu sú tri z nich.

1. Dochádzanie môže zvýšiť hladinu hormónu kortizol

Kortizol je stresový hormón. A Wenerova štúdia dokázala, že tí, čo každý deň dochádzajú z New Jersey na Manhattan, majú vo vzorkách slín vyššiu úroveň kortizolu. Chronický stres a vysoká hladina tohto hormónu pritom zvyšuje hladinu cukru v krvi či nepriaznivo ovplyvňuje reprodukčný systém a trávenie. Okrem toho, môže viesť k mentálnym problémom - dokonca k depresii.

2. Kto dochádza na dlhé trasy, spí menej…

…a okrem toho má vyšší cholesterol a BMI index. V preklade - je tučnejší. Levy sa odvoláva na štúdiu z roku 2009, podľa ktorej každá minúta, ktorú strávite cestou do práce, vás oberá o 0,22 minúty spánku. “Ak dochádzate každý deň hodinu, strácate 26,5 minúty spánku denne a 2,2 hodiny týždenne,” hovorí Levy. A ako je známe, nedostatok spánku vedie k rôznym zdravotným problémom. Zamestnanci, ktorí dlho cestujú do práce, majú tiež vyššiu šancu, že u nich diagnostikujú vysoký cholesterol či spomínané priveľké BMI. “To je čiastočne kvôli tomu, že čas, ktorý strávime v MHD, obetujeme na úkor prípravy domáceho jedla alebo ranného cvičenia,” tvrdí odborníčka. A dodáva, že dlhé cesty do roboty zvyšujú aj krvný tlak. 

3. A zhoršujú to prestupy

Prestupy sú stresujúce. A čím ich je viac, tým horšie. Čakanie na metro, potom na autobus… obavy z toho, že jeden spoj nestihnete a zmeškáte do práce, prispievajú k úzkostným stavom. A dlhodobo môžu vyústiť do civilizačných ochorení - cukrovky, srdcovocievnych ochorení či astmy alebo dokonca predčasnej smrti.

Prečítajte si celý článok od Nicele Levy tu

Zdroj: Businessinsider.com

01 - Modified: 2024-04-14 16:46:26 - Feat.: - Title: V časti D2 smer Bratislava budú od pondelka dopravné obmedzenia 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 03 - Modified: 2024-04-12 14:56:09 - Feat.: - Title: Na Moste Lanfranconi smerom do tunela Sitina sa vodiči zdržia vyše pol hodiny 04 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 05 - Modified: 2024-04-12 05:56:16 - Feat.: - Title: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch v Bratislave
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 22:03