StoryEditor

Najčastejšie chyby v daňových priznaniach. Vyvarujte sa ich

Chyby v priznaniach k dani z príjmu môžu byť rôzne. Napríklad výber nesprávneho tlačiva, nevyplnenie povinných príloh či oddielov priznania, alebo neúplné a nesprávne údaje v jednotlivých riadkoch. Daňový úrad môže vyzvať osobu alebo firmu na odstránenie nedostatkov v podanom priznaní. Za nepodanie alebo neskoré zaslanie úrad vyrubí pokutu od 30 až do 16 000 eur.de

5 pracovných dní
Toľko ostáva (mimo Veľkonočných sviatkov) na podanie daňového priznania k dani z príjmu.

Tlačivá typu A a B. Ktoré si správne vybrať
Daňové priznanie podávajú všetky fyzické osoby okrem zamestnancov, ktorí mali príjem len zo závislej činnosti. Zamestnanec podáva tlačivo typu A v prípade, že mu zamestnávateľ neurobil ročné zúčtovanie. Ale ak mal zamestnanec aj „bočný“ príjem, napríklad z prenájmu bytu, ktorý sa zdaňuje, musí podať daňové priznanie typu B. Toto priznanie vyplňujú aj všetci živnostníci. Za rok 2015 ich zároveň podávajú tie fyzické osoby, ktorých celkové zdaniteľné príjmy za rok 2015 presiahli sumu 1901,67 eura a nevykázali daňovú stratu.
Firmy podávajú daňové tlačivo pre právnické osoby (PO)

Ak daňovník neopraví chyby zistené úradom, môže počítať:
– s daňovou kontrolou alebo
– určením dane podľa pomôcok
– ak podá priznanie na nesprávnom či neaktuálnom tlačive, úrad to posúdi tak, ako keby sa daňové priznanie vôbec nepodalo.


Najčastejšie chyby podľa Petra Pašeka, Managing Directora, Accace, k. s.
 
Chyby fyzických osôb v tlačive typu B
 
1. Chyba: Daňovníci často zdaňujú celkový príjem z prenájmu vrátane „prvých“ 500 eur, ktoré sú od dane oslobodené.
Správne: Príjmy z prenájmu nehnuteľností spolu s príjmami z príležitostných činností sú oslobodené od dane do výšky 500 eur, t. j. zdaňuje sa len suma, ktorá presahuje túto hranicu. Výdavky, ktoré sa zahŕňajú do základu dane, sa zistia pomerom príjmov zahrnovaných do základu dane (nad 500 eur) k celkovým príjmom.
 
 2. Chyba: Ľudia často nevedia, že zdaniteľným príjmom je príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane oslobodený. Treba upozorniť, že príjmom sa nerozumie zisk z transakcie.
Správne: Daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2015 je povinný podať daňovník – fyzická osoba, ak jeho celkové zdaniteľné príjmy za rok 2015 presiahli sumu 1901,67 eura a nevykáže daňovú stratu. Do sumy sa nezapočítajú príjmy zdanené zrážkou, ktorej vybratím sa daňová povinnosť považuje za splnenú.
 
 3. Chyba: Zabúda sa, že v prípade, ak daňovníci nechcú poukázať podiel zaplatenej dane, tak sa ich podpis na vyhlásení nevyžaduje.
Správne: Nepodpísať všetky relevantné časti daňového priznania (daňové priznanie, vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane, žiadosti daňovníka a údaje na účely sociálneho a zdravotného poistenia).
 
 4. Chyba: Daňovníci nesprávne počítajú daňové odpisy, napríklad pri prenajatých bytoch zaradených do obchodného majetku podľa starého znenia zákona, čím si uplatňujú vyššie daňové odpisy, než na aké majú právo.
Správne: Predĺžila sa lehota odpisovania, napríklad pri bytových domoch z 20 na 40 rokov.
 
 5.
 Chyba: Fyzické osoby, bez ohľadu na skutočnosť, či účtujú v sústave jednoduchého účtovníctva, prípadne vedú daňovú evidenciu, si za zdaňovacie obdobie 2015 môžu uplatniť daňové odpisy až po prijatí úhrady, a to do výšky časovo rozlíšenej sumy nájomného pripadajúceho na rok 2015. Ľudia často nevedia, ako postupovať, ak nastane úhrada nájomného až v nasledujúcom zdaňovacom...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 05 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 13:39