Zničená 500-eurová bankovkaReuters
StoryEditor

Odmietli vám bankovky? Predajcovi hrozí polročné väzenie

30.04.2016, 00:02
Platné zákony zakazujú odmietnuť prijať platbu eurami akejkoľvek nominálnej hodnoty.

Táto povinnosť sa vzťahuje len na bankovky, nie na euromince. Ak sa však rozhodnete zaplatiť za nákup viac ako 50 kusmi eurových mincí, predajca ich nemusí prijať. Z tejto povinnosti je oslobodená Národná banka Slovenska a ostatné banky.

Nebezpečná päťstovka

Samozrejme, ak podnikateľ skutočne nemá z čoho vydať, problému sa nevystavuje. Ak by bezdôvodne odmietal prijať platbu napríklad ponúkanou stoeurovkou, dopúšťa sa dokonca trestného činu. Slovenský trestný zákon hovorí, že za ohrozovanie obehu peňazí hrozí až polročné väzenie. Tohto trestného činu sa dopustí aj ten, kto peniaze nielen odmieta prijať, ale ich aj poškodzuje, napríklad trhá. Výnimkou nie je ani momentálne diskutovaná 500-eurová bankovka, ktorú plánuje Európsky parlament na celoeurópskej úrovni zrušiť. Ani v tomto prípade nemôže podnikateľ neprijať platbu len z dôvodu vysokej nominálnej hodnoty eurobankovky.

Aj zberateľské mince

V zmysle európskych a slovenských právnych predpisov môžu fyzické alebo právnické osoby pri jednej peňažnej platbe v hotovosti odmietnuť aj platné zberateľské euromince vyrobené z drahých kovov. Platí teda, že vám žiadnu bankovku nemôže nikto odmietnuť. Neprijať možno za istých okolností len euromince.

Výmena poškodených bankoviek

V prípade, ak vlastníte poškodené eurobankovky, pomôže vám Národná banka Slovenska. Tá ich vymieňa bezplatne, pričom výmena sa realizuje osobne pri pokladniciach v ústredí a v expozitúrach v pokladničných hodinách určených pre verejnosť. Výmenu znehodnotených, necelých alebo inak poškodených eurobankoviek banka uskutoční, len ak predložíte viac ako 50 percent bankovky. Ak na priehradke ukážete menej ako polovicu z plochy bankovky, musíte dokázať, že ostatné časti boli zničené. Banka vymení aj bankovky popísané číslami alebo krátkymi vetami.

Bežné poškodenie eurobankovky je povinná vymeniť aj ktorákoľvek komerčná banka (alebo jej pobočka), ktorá vykonáva na našom území hotovostné operácie. Za výmenu si však môže účtovať poplatok. 

 

01 - Modified: 2024-04-22 12:22:53 - Feat.: - Title: Minuloročný deficit verejných financií sa podľa analytikov NBS zhoršil najviac v Európskej únii 02 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life 03 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 05 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 04:34