StoryEditor

My sme tí, ktorí ľuďom pomáhame dýchať

02.06.2016, 12:59
Vývoj zdravotníckych výrobkov je vždy tímová práca. Na trh sa nemôžu dostať bez toho, aby absolvovali schvaľovací postup celého procesu, ale aj samotného výrobku, vraví Július Ivan, riaditeľ spoločnosti EKOM.

Zo Strojárskeho veľtrhu v Nitre ste odišli s víťaznou cenou ministra hospodárstva za inovátorstvo. Zmení to niečo vo vašej práci?

Musím povedať, že pre nás to nie je nejaká jedinečná inovácia v zmysle inovácie ako procesu. Celá existencia našej firmy je postavená na inováciách. Na začiatku bol náš projekt, výrobok. Ten sme postupne vyvinuli a pripravili do výroby a aj ho vyrábame.

Štát kladie dôraz na podporu firiem, ktoré prichádzajú s novinkami. Ako to vnímate?

Naša spoločnosť sa za takmer 25 rokov existencie naučila spoliehať na vlastné sily. Snahu vlády podporiť inovácie uplatnením odpočtu nákladov na projekty registrujeme, avšak administratívu a dokladovanie oprávnených nákladov tak, ako sú nastavené, považujeme za veľmi komplikované.

Ako by sa teda mala podpora nastaviť?

Predovšetkým má byť adresná a efektívna. Treba tiež zvýšiť objem zdrojov a nastaviť mechanizmy tak, aby boli podporované zmysluplné, reálne projekty, napríklad aj na základe hodnotenia doterajších výsledkov na úkor rôznych pseudoprojektov.

Viete sa presadiť sami aj vo svete?

Áno, to sme už dokázali, v globalizovanom svete je to však čoraz náročnejšie. Keďže hlavné odbytové teritóriá máme najmä v zahraničí, z nášho pohľadu by sme uvítali výraznejšiu podporu pri účasti na zahraničných výstavách. Česká republika je v tomto výrazne pred nami. Účasť na zahraničných veľtrhoch, dnes už v podstate na všetkých kontinentoch, je nevyhnutnou podmienkou pre rozvoj spolupráce a obchodných vzťahov s našimi zákazníkmi.

Vráťme sa k vášmu víťaznému modelu – zdravotníckemu kompresoru. Ako dlho ste na ňom pracovali?

Približne jeden a pol roka. Pracoval na ňom tím zložený z dizajnérov, konštruktérov, technológov a elektronikov s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti vývoja zdravotníckej techniky. Od svojho vzniku kladieme veľký dôraz na vlastné vývojové a testovacie kapacity.

Odbyt už máte zabezpečený. Čo tomu predchádzalo?

Začalo sa to marketingom, keď sme zisťovali, aké sú trendy. V našom prípade ide o umelú ventiláciu pľúc a o zariadenia, ktoré náš kompresor potrebujú ako dodávateľa čistého tlakového vzduchu. Ide o našich odberateľov, ale aj partnerov. Niektorým robíme vývoj šitý na mieru, takže požiadavky na nás sa postupne zbierajú. Ide o kompresory určené pre konkrétneho výrobcu. Okrem toho zabezpečujeme potreby trhu. Vývoj zdravotníckej techniky tak, ako sa má robiť podľa požiadaviek EÚ alebo USA, sa robí pod dohľadom. U nás – pod dohľadom Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, v únii má podobný útvar každý štát. Náš kompresor je zaradený do náročnejšej skupiny. Na jeho uvedenie na trh sme potrebovali nielen audit systému kvality procesov – jeden z nich je vývoj, ale potrebný bol aj audit výrobku samotného.

Výrobu medicínskych kompresorov ste naštartovali pred 16 rokmi. Čo jej predchádzalo?

Zbieranie informácií a ďalej sme ho postupne neustále vylepšovali. V skupine našich výrobkov ide už o tretiu generáciu. Predchádzajúce nastavili celosvetovo uznávaný štandard. Inovovaný kompresor má podľa odozvy z výstav zdravotníckej techniky šancu opäť nastaviť o niečo vyšší štandard.

Kde ste nový model už predstavili?

Funkčný prototyp kompresora sme s úspechom predstavili vlani v novembri na najväčšej svetovej výstave zdravotníckej techniky Medica v Düsseldorfe a na výstave Arab Health v Dubaji. Získali sme veľmi pozitívny ohlas od našich súčasných obchodných partnerov, ako aj nových potenciálnych zákazníkov z radov výrobcov pľúcnych ventilátorov. V súčasnosti sa realizuje overovacia séria a keďže ide o zdravotnícky prostriedok, prebieha zároveň klinické hodnotenie na špičkovom pracovisku pre respiráciu. Prvé dodávky našim zákazníkom sú plánované na štvrtý kvartál.

Vravíte, že má parametre na svetovej úrovni. V čom je teda produkt slovenskej firmy svetový?

Existuje výrobok alebo skupina výrobkov, ktoré sú akýmsi štandardom. Pokiaľ chce niekto v brandži uspieť, povie si, ten výrobok musím mať. Nám sa podarilo nastaviť jeho parametre tak, že je akceptovaný od Európy cez USA, Stredný a Blízky východ, dokonca aj v Číne. Predaj zdravotníckej techniky je totiž špecifický v tom, že predávať inde znamená mať okrem technickej certifikácie, ktorá potvrdzuje bezpečnosť výrobku, aj povolenie na predaj zdravotníckeho prístroja. EKOM vznikol ako spoločnosť pre vývoj a následnú výrobu vlastných výrobkov, ekologických kompresorov predovšetkým pre zdravotníctvo. Dôležité je práve slovo vlastných, pretože výroba založená na vlastnom vývojovom a inovačnom potenciáli nám umožnila dosiahnuť postavenie medzinárodne akceptovaného výrobcu.

Helena Kokolová

____________________________________________________

Kto je Július Ivan

Študoval automatizáciu a meranie na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Začínal ako konštruktér a neskôr vedúci vývoja v Chirane Piešťany. Spolu s terajším výkonno-technickým riaditeľom Vladimírom Bátorom a ďalšími štyrmi vývojármi z Chirany Piešťany v roku 1992 odišli a založili spoločnosť EKOM.

________________________________________________

V čom je model medicínskeho kompresora vylepšený

Inovovaný model nastavuje novú koncepciu, mimoriadne nízku hlučnosť, invenčný spôsob znižovania vlhkosti, umožňuje monitorovanie činnosti po sieti. Určený je na dodávku stlačeného medicínskeho vzduchu na umelú ventiláciu pľúc. Predstavuje už tretiu generáciu tejto skupiny výrobkov firmy EKOM, ktorá zdroje čistého tlakového vzduchu – bezmazné kompresory vyrába pre zdravotníctvo už 24 rokov. Inovácia spočíva v použití progresívnej membránovej technológie na úpravu vlhkosti vzduchu, mikroprocesorového riadenia a nového dizajnu. V týchto parametroch predstavuje významnú inováciu, ktorá spoločnosť udrží na popredných miestach medzi výrobcami podobných produktov. Vyniká svojou kompaktnosťou, má najnižšiu úroveň hluku na trhu, inovatívny spôsob sušenia (prihlásený je ako patent), nový dizajn a nižšie nároky na údržbu.

___________________________________________________

Kde vo svete EKOM predáva kompresory

Spoločnosť je zameraná na vývoj a výrobu ekologických kompresorov, z toho vznikol aj jej názov – EKOM – ekologické kompresory. Začínala v skromných podmienkach. Dnes je schopná vyvíjať a vyrábať vlastné výrobky, a už ich vyše 220-tisíc predala do celého sveta. Má viac ako 200 zamestnancov. Až 98 percent výrobkov sa vyváža do viac ako 79 krajín Európy, Ameriky, Blízkeho a Stredného východu a Ázie. Medicínske kompresory predstavujú približne 30 percent produkcie spoločnosti. Významné postavenie v ich dodávkach má v Nemecku, Veľkej Británii, Číne a USA. S výrobkom DK 50 DI chce preniknúť na japonský trh a upevniť si svoju pozíciu „lídra“ na trhu v danom segmente , a to v globálnom rozsahu.

01 - Modified: 2024-04-09 13:49:30 - Feat.: - Title: Vojny a nestabilita prinášajú zlatú éru inovácií 02 - Modified: 2024-03-21 19:00:00 - Feat.: - Title: Bez inovácií budeme mať veľký problém 03 - Modified: 2024-03-22 09:00:00 - Feat.: - Title: MrBeast spája sily s Amazonom a ohlasuje najväčšiu hernú šou v histórii. Tisícka súťažiacich bude bojovať o päť miliónov 04 - Modified: 2024-03-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Honor predstavil novú funkciu. Umožní ovládať smartfóny iba prostredníctvom pohľadu 05 - Modified: 2024-02-27 11:18:33 - Feat.: - Title: Exkluzívny ROZHOVOR so ženíchom Radkom: Z tohto budú súťažiace veľmi sklamané!
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 23:46