StoryEditor

20 otázok o „estékačkach“ vozidiel

Ak s autom jazdíte bez platnej technickej a emisnej kontroly, na cestách vám hrozia nemalé pokuty. Za každú neabsolvovanú kontrolu zaplatíte 165 eur. Dokopy tak môžete byť ľahší o 330 eur, čo už vaša peňaženka značne pocíti. Nový informačný systém na okresných úradoch vyhľadáva automaticky evidované autá, ktoré neboli podrobené kontrolám, a ak zistí porušenie, automaticky vygeneruje rozkaz o uložení pokuty. Tu sú rady expertov, na čo sa oplatí myslieť.

Radí: Andrea Mišurová, marketing manager, Slovdekra
1. Objednávky cez online systém
Nové auto mám už štvrtý rok. Čaká ma prvá technická kontrola. Na čo sa mám pripraviť?
Ak nechcete stráviť zbytočne veľa času čakaním, využite možnosť objednať sa na presný termín. Na webovej stránke máme aj online systém, dá sa objednať aj telefonicky. Obslúžime, samozrejme, aj neobjednaných zákazníkov podľa poradia.

2. Doklady po kontrole
Mohli by ste opísať, aký je pri kontrole postup a aké doklady dostanem?
Zákazník sa zaeviduje v prijímacej kancelárii, uhradí poplatok a následne je vyzvaný kontrolným technikom, aby pripravil vozidlo na kontrolnú linku. Kontrolný technik mu potom oznámi výsledok. V prípade, že vozidlo je spôsobilé na premávku, okrem protokolu z technickej a emisnej kontroly mu vystavia osvedčenia o technickej a emisnej kontrole a na čelné sklo nalepia kontrolné nálepky technickej a emisnej kontroly. Ak neuspel, kontrolný technik mu oznámi dôvody a vystaví protokol z technickej a emisnej kontroly s uvedenými chybami, ktoré musí odstrániť, aby bol pri opakovanej kontrole úspešný.

3. Najčastejšie nedostatky vodičov
Aké sú najčastejšie dôvody, pre ktoré vodiči kontrolou neprejdú?
Medzi najčastejšie dôvody neúspešného absolvovania kontroly patria napríklad rozmery pneumatík, ktoré nesúhlasia s rozmermi uvedenými v technickom preukaze, ďalej poškodené čelné sklo, nesúmernosť pôsobenia prevádzkovej brzdy, nevyhovujúci stav brzdovej kvapaliny, nedostatočný účinok parkovacej brzdy alebo zlé nastavenie svetiel. Záleží nám, aby každý zákazník úspešne prešiel kontrolou, a preto máme aj priamo na našich STK k dispozícii leták so zoznamom niektorých nedostatkov, ktoré si môže zákazník na vozidle zistiť a odstrániť ešte pred návštevou stanice.

Radí Karolína Ducká, hovorkyňa Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR
4. Novinky pri emisných a technických kontrolách
Ktoré novinky platia od tohto roku 2016 pri pokutovaní vodičov za neplatnú technickú či emisnú kontrolu? Skúste to zosumarizovať.
Okresné úrady doteraz pokuty ukladali manuálne. Manuálne vyhľadávali vozidlá v evidencii vozidiel a v systéme technických a&nb...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Podnikatelia vlani hľadali nájomníkov do svojich garáží. Zachutil im lízing, počet zmlúv tak prudko vzrástol 02 - Modified: 2024-03-03 15:11:55 - Feat.: - Title: Podľa šéfa Boschu potrvá elektrifikácia vozidiel ešte desaťročia 03 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 04 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 05 - Modified: 2023-10-06 11:15:43 - Feat.: - Title: Elektromobily pre všetkých a za každú cenu sú nezmysel. Je to len veľký darček Číne, znie z Talianska
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 23:57