StoryEditor

Prešovská nemocnica chce zastaviť zadlžovanie

02.07.2004, 00:00

Zámerom Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Prešove na tento rok je stabilizovať zadlženosť nemocnice, respektíve ju do konca roku zastaviť. V súčasnosti predstavuje zadlženosť 1,2 mld. Sk, pričom 260 mil. Sk predstavujú neproduktívne náklady -- úroky z omeškania, ktoré sú výsledkom nedofinancovania z minulosti. Informovala o tom námestníčka pre ekonomiku nemocnice s poliklinikou Jolana Dobiášová.
Vplyvom nárastu cien energií a zmien DPH sa predchádzajúce racionalizačné opatrenia manažmentu neprejavili tak, ako by si to vedenie nemocnice predstavovalo. Náklady v roku 2003 boli o 30 percent vyššie oproti predchádzajúcemu roku. Na ich zvýšení sa prejavilo i pričlenenie Psychiatrickej nemocnice k fakultnej nemocnici s poliklinikou.
FNsP disponuje 1 485 lôžkami, s priemernou lehotou obložnosti deväť dní a ich využitím na 76 percent. Vedenie nemocnice plánuje premeniť niektoré lôžka na denný stacionár a vytvoriť viac pracovísk jednodňovej chirurgie. Zároveň chcú vytvoriť chronické postele, respektíve lôžka na doliečenie, keďže v súčasnosti sú všetky lôžka "akútne".
V nemocnici pôsobí 2 439 zamestnancov, z toho je 326 lekárov a 980 sestier a stredného zdravotného personálu. V tomto roku plánujú postupné zníženie stavu zamestnancov o 300 ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 15:43