StoryEditor

Koľko stojí na Slovensku pôda. K tomu pravidlá jej predaja

12.07.2016, 20:00
Novinky v prevodoch vlastníctva pozemkov. Pravidlá sa budú meniť. Brusel nám totiž vyčíta, že cudzincov súčasná naša legislatíva diskriminuje.

Zmena majiteľa pôdy je najmenej komplikovaná,keď je kupec z tej istej obce ako predajca. Ak je odinakiaľ, treba postupovať formou inzerátov na úradných tabuliach cudzích obcí, alebo cez elektronický register. Pravidlá prevodov pozemkov sa však budú meniť. Brusel nám totiž vyčíta, že cudzincov diskriminujú.

V stredajších Hospodárskych novinách si môžete prečítať, ako sa dá pozemok predať, čo treba splniť a aké novinky v biznise s pôdou pripravuje štát.
Dozviete sa tiež priemerné trhové ceny všetkých poľnohospodárskych pozemkov na Slovensku.

PRAVIDLÁ PREDAJA

1)
Postup pri predaji cez Register ponúk

 - Na webe ministerstva pôdohospodárstva nájdete manuál. V súlade s ním si v registri naklikáte elektronický formulár.
- Vo formulári sa zaregistrujete a zverejníte svoj inzerát s ponukou, inzerát musí obsahovať predpísané údaje.
- Záujemca o kúpu vašej pôdy vyznačí v registri svoj záujem – zaškrtnutím kolónky – a do 5 dní vám musí písomne poslať správu na zadanú adresu.
- Ak sa vám záujemca do 5 dní neozve, jeho právo na kúpu zaniká. O vašu parcelu sa môžu prihlásiť ďalší záujemcovia.
- Doba, počas ktorej váš inzerát „visí“ v registri, je minimálne 15 dní a maximálne 45, za ten čas prebehne 1. a 2. kolo zverejnenia. Celkove tam inzerát môže visieť až 6 mesiacov, počas ktorých sa – po prebehnutí dvoch celoštátnych kôl – môže pozemok ponúkať aj v rámci zahraničia. Po polroku systém inzerát automaticky vymaže.

2)
Hľadanie kupca vo svojej obci
Ak máte kupca vo svojej obci, je to najjednoduchšie. Stačí sa s ním zhodnúť na cene.
Ak nemáte svojho kupca, hľadajte ho zverejnením inzerátu prostredníctvom obecnej tabule alebo webu vo svojej obci.
Pri kupcovi musí platiť podmienka, že aspoň tri roky pôsobil v poľnohospodárstve (v uvedenej obci).
Potvrdenie o tom vydá starosta alebo regionálny úrad agrokomory.
Potvrdenie priložíte k zmluve o predaji, ktorú spíšete s kupujúcim u notára alebo právnika, prípadne si ju zoštylizujete sami.

3)
Hľadanie kupca mimo svojej obce
Ak nemáte kupca vo vašej obci, musíte zverejniť svoj inzerát na úradnej tabuli alebo na webe obcí, ktorých kataster susedí s tým vaším.
Zároveň musíte svoj inzerát zverejniť v elektronickom registri ponúk pozemkov, ktorý nájdete na webe ministerstva pôdohospodárstva, potrebujete na to elektronický občiansky preukaz s čipom.
Ak sa rozhodnete využiť elektronický register, stále platí aj to, že ponuku musíte inzerovať na úradných tabuliach obcí – najmenej 15 dní, pričom inzerát musí mať predpísané údaje**.
Ak nenájdete kupca v susedných obciach, v ďalšom slede už môžete hľadať kupca kdekoľvek na Slovensku.
Podmienkou je, že kupec musí byť hospodár, ktorý podniká v poľnohospodárstve aspoň tri roky a musí mať na Slovensku pobyt aspoň 10 rokov.
Ak ste si našli kupca, okresný úrad mu po splnení zákonných podmienok vydá do 30 dní osvedčenie.
Ak nenájdete kupca na Slovensku, v ďalšom slede môžete hľadať kupca kdekoľvek v EÚ.

V stredu si tiež môžete v HN prečítať rozhovor s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou. Povedala nám, aké zmeny pripravuje vláda v biznise s pôdou.

01 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 02 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 03 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 23:39