StoryEditor

Ako sa cez web dostať k lekárovi. Bez čakania

06.09.2016, 20:00
Autor:
tur, runtur, run
Za prednostné ošetrenie sa neplatí. Viac si prečítajte v stredajších Hospodárskych novinách.

Ako mamička s malým bábätkom si nemôžem dovoliť na pol dňa sadnúť do čakárne k lekárovi. Preto by som uvítala, keby sa poplatky za prednostné ošetrenie obnovili – povedala nám pani Erika z Bratislavy (jej celé meno máme v redakcii). Nedávno bola u lekárky.
Odporučila jej zaregistrovať sa a objednať na vyšetrenie cez portál NečakajuLekára.sk s tým, že za jeho použitie sa platí. Na otázku, či z toho niečo dostane aj ambulancia, odpoveď nedostala.

Prevádzkovateľ portálu NečakajuLekára – konateľ HAPE Group Michal Predajňa HN povedal, že z dvanásť eur, ktoré treba pri použití portálu zaplatiť, lekár nedostane nič. „Ide o spoplatnené technické služby komerčného charakteru,“ vysvetlil Predajňa.

Na Slovensku je niekoľko portálov, cez ktoré sa dá objednať k lekárovi. Registrujú sa na nich pacienti aj doktori. Až na výnimky, dá v nich vybrať len z obmedzeného počtu lekárov, keďže sa ich na portáloch zatiaľ registrovalo málo - väčšinou len desiatky.

Mnohí pacienti by uvítali, keby sa poplatky za prednostné vyšetrenie obnovili. Preto sa snažia využiť aj spoplatnené portály. „Evidujeme, že niektoré ambulancie objednávanie pacientov manažujú prostredníctvom externej firmy. Tu však poplatok nevyberá poskytovateľ zdravotnej starostlivosti. Poplatok ako taký je v zmysle zákona legálny, musí však byť na dobrovoľnej báze,“ pripomína hovorkyňa rezortu zdravotníctva Stanislava Luptáková.

Podľa súčasného zákona lekár nesmie podmieňovať vyšetrenie úhradou zo strany pacienta. Za súčasť vyšetrenia sa považuje aj to, ak pacienta objedná na konkrétny deň a hodinu. „Ministerstvo vychádza z toho, že lekár sám najlepšie vie, ako si efektívne zorganizovať pracovný čas, dokáže prihliadať na vážnosť zdravotných komplikácií pacientov a na základe toho určí ich poradie. Niektorým ambulanciám sa osvedčili poradové čísla, iným telefonické objednávanie,“ dodala Luptáková.

Mnohí pacienti, či už dôchodcovia, ale aj pracujúci, vyžadujú práve to, aby im lekár oznámil presný čas, kedy môžu prísť na vyšetrenie. Ministerstvo zdravotníctva teraz analyzuje predpisy a pripravuje riešenie tejto problematiky. Návrh novej legislatívy, ktorá má zohľadniť požiadavky pacientov, ako aj ambulantných lekárov, má pripraviť do konca tohto roka. Vylúčené tak nie je ani obnovenie platenia za prednostné ošetrenie. V minulosti za to pacienti platili väčšinou 9,9 eura.  

Neoprávnené a nezmyselné poplatky lekárov
– za prednostné ošetrenie
–  za tzv. profesionálny manažment pacienta pred návštevou lekára,
–  ročný registračný poplatok,
–  príplatok za nespolupracujúce dieťa,
–  manipulačný poplatok,
–  sponzorovanie ambulancie,
–  infekčný príplatok,
–  rada lekára,
–  prvovyšetrenie atď.

Viac sa dozviete v stredajšej prílohe HN  Veľká poradňa

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci 02 - Modified: 2024-04-13 13:30:00 - Feat.: - Title: Nový portál územného plánovania uľahčí viaceré veci. Čo všetko sa dá vybaviť? 03 - Modified: 2024-03-28 09:27:16 - Feat.: - Title: Mestá majú prísť o pohotovosti. Týka sa to až 15 sídel 04 - Modified: 2024-02-17 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako po covide poraziť nepríjemný syndróm? Liečba sa zatiaľ zadrháva, štát nasadzuje kúpele 05 - Modified: 2024-02-15 14:14:26 - Feat.: - Title: Infektológ vyvrátil Ficovo tvrdenie. Očkovanie ľudí zachránilo, hoaxy spôsobovali odmietnutie liečby, tvrdí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 13:07