StoryEditor

Žijete bez sobáša? Nie ste automaticky dedičom

04.10.2016, 07:26
Patríte k tým, ktorí sa nehrnú do manželstva a chcete si spolužitie s partnerom vyskúšať bez obrúčky? Notári radia, aby ste si dobre zmluvne podchytili majetkové vzťahy.

Náš právny poriadok neupravuje právny režim partnerov, ale len bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. V zásade však podľa notárky Miriam Imrich Breznoščákovej platí, že pokiaľ medzi mužom a ženou nedôjde k uzavretiu manželstva, obaja nadobúdajú veci, či už hnuteľné alebo nehnuteľné, do podielového spoluvlastníctva.

Pre prípad možných vzájomných sporov odporúča, aby ste si vždy vopred vzájomne určili, kto z vás a v akej miere vynaložil finančné prostriedky na konkrétnu vec. Určite by každá dohoda mala mať písomnú formu, pri nehnuteľnostiach je to aj podmienka povolenia vkladu do katastra nehnuteľností. Jej obsah sa potom aj ľahšie dokazuje na súde.

Mali by ste tiež vedieť, že dedičom vecí v prípade smrti jedného z vás sa druhý automaticky nestane.

„Ak dôjde k úmrtiu jedného z partnerov mimo manželského zväzku, tak v súlade s právnou úpravou druhý partner nededí tak, ako dedí manžel v prvej a druhej dedičskej skupine,“ upozorňuje notár Pavol Dorič.

Naša právna úprava v rámci dedenia zo zákona vymedzuje jednotlivé dedičské skupiny. Dedičom by ste sa stali až v druhej skupine spolu s rodičmi vášho partnera, poprípade aj s jeho manželom alebo manželkou, ak by neboli rozvedení.

„Partner alebo partnerka by sa v rámci dedičského konania mohli stať osobou, ktorá by požívala status takzvanej spolu žijúcej osoby. Dedila by spolu s dedičmi zo zákona v druhej, respektíve v tretej skupine. Avšak pod podmienkou, že pred smrťou žila v spoločnej domácnosti s poručiteľom najmenej počas jedného roka a spoločne uhrádzali náklady na domácnosť alebo bola na neho odkázaná výživou,“ vysvetľuje Imrich Breznoščáková.

Dedičom celého či niektorého majetku sa partner alebo partnerka zosnulej osoby stane v situácii, keď jeden z partnerov ustanoví druhého za dediča závetom. „Avšak len za predpokladu, že neopomenuteľní dedičia nenamietajú relatívnu neplatnosť závetu a nežiadajú teda svoj dedičský zákonný podiel,“ upozrňuje notárka.

Teda ak ide o maloletých potomkov, ktotí majú nárok na zákonné dedičstvo v plnej výške alebo o plnoletých potomkov, ktorí majú nárok na polovicu zo zákonného podielu.

 

Čo stanovil Občiansky zákonník:

1. V prvej skupine dedia: poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.

– Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomkovia.

2. Ak nededia poručiteľovi potomkovia, dedí v druhej skupine: manžel, poručiteľovi rodičia a ďalej tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej počas jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a z tohto dôvodu sa starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa.

– Dedičia druhej skupiny dedia rovnakým dielom, manžel však vždy najmenej polovicu dedičstva.

3. Ak nededí manžel ani žiadny z rodičov, dedia v tretej skupine: rovnakým dielom poručiteľovi súrodenci a tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej počas jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a z tohto dôvodu sa starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa.

– Ak niektorý zo súrodencov poručiteľa nededí, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti.

4. Ak žiadny dedič nededí v tretej skupine, v štvrtej skupine dedia: rovnakým dielom prarodičia poručiteľa, a ak nededí žiaden z nich, dedia rovnakým dielom ich deti.

01 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 02 - Modified: 2024-03-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Kedy, za akých podmienok a v akej výške dostanú hypotéku manželia, páry či slobodní? 03 - Modified: 2024-03-18 12:55:48 - Feat.: - Title: FOTO Takto železnice rozpredávajú majetok. Nekvalitné fotky, zničené nehnuteľnosti pod cenu a pozemky za pár šupov 04 - Modified: 2024-02-11 18:30:00 - Feat.: - Title: Víchrice, záplavy a zemetrasenie majú následky. Slováci viac myslia na majetky a hromadne sa pripoistili 05 - Modified: 2024-01-22 13:31:10 - Feat.: - Title: Návrat stalinistických metód? Ruský parlament skúma plán na zabavenie majetku kritikov vojny
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 18:59