StoryEditor

Pekári idú bojovať proti špekulantom vo svojom biznise

06.10.2016, 23:26
Autor:
red, runred, run
Naši pekári sa rozhodli zastaviť dlhodobo neudržateľnú situáciu v sektore. Vydali memorandum na stopnutie nepoctivých obchodných praktík.

V odvetví je katastrofálny nedostatok kvalifikovaných, ako aj nekvalifikovaných zamestnancov. Tvrdí to Rada pekárov Slovenska. Tá združuje všetky profesijné organizácie v tomto priemysle: Úniu priemyselných pekárov SR, Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov a Cech pekárov a cukrárov.

Hroziaci kolaps odvetvia

Práve z tohto dôvodu je celé odvetvie pod hrozbou kolapsu. Brandžu ohrozuje nedostatok pracovníkov, keďže jednotliví výrobcovia už nebudú ďalej schopní plniť si svoje výrobné záväzky, tvrdí Rada pekárov a cukrárov Slovenska s tým, že momentálne by firmy boli schopné zamestnať viac než tisíc ľudí. Avšak nielenže zamestnancov nedokážu získať, nedokážu ich ani adekvátne ohodnotiť. Kvôli nízkemu ohodnoteniu svojho odbytu.
„Z nášho pohľadu ide o neriešiteľnú situáciu. Na jednej strane sme schopní a pripravení okamžite zamestnať stovky ľudí, na druhej strane im nedokážeme ponúknuť také ohodnotenie, ktoré im zabezpečí aspoň pokrytie základných životných potrieb. Jednoducho na to nemáme. Ľudia nemajú záujem pracovať a radšej ostávajú na úradoch práce, alebo sú dobrovoľne nezamestnaní a živia sa príležitostnými brigádami,“ vravia predstavitelia rady. Výrobcovia teda nielenže nevedia získať nových zamestnancov, ale strácajú aj tých stabilných.
Inými slovami, práve táto situácia sa môže postarať o úbytok čerstvých pekárenských výrobkov na trhu a ich postupné nahrádzanie nie veľmi kvalitnými mrazenými výrobkami z dovozu. Len na spresnenie – trend nahrádzania čerstvého pečiva má stúpajúcu tendenciu.

Špekulácie niektorých obchodníkov

Ďalším problémom pekárenstva sú nepoctivé obchodné praktiky v niektorých obchodných reťazcoch. Tie zásadne ovplyvňujú rentabilitu odvetvia a umelo znižujú odbytové ceny výrobkov. Práve boj s niektorými obchodnými reťazcami praktizujúcimi tieto prístupy sa stal jednou z kľúčových priorít Slovenskej republiky v rámci predsedníctva v Rade Európskej únie.
Rada pekárov a cukrárov Slovenska pripravila Memorandum o boji proti nekalým obchodným praktikám. Plne ho podporuje aj ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. „Nekalé obchodné praktiky zásadným spôsobom deformujú primerané rozdeľovanie marže. Nie sú pritom len občasným javom, ale systémovou súčasťou fungovania potravinového dodávateľského reťazca,“ uvádza sa v memorande, ktorého dodržiavanie Rada pekárov SR plánuje kontrolovať a chce vyzvať na jeho dodržiavanie taktiež obchodné reťazce.

01 - Modified: 2024-01-25 21:02:51 - Feat.: - Title: Rezort práce predstavil ďalšiu formu pomoci pre pekárov, zamestnancov je nedostatok 02 - Modified: 2023-05-15 08:39:34 - Feat.: - Title: Dosluhujúca vláda bola katastrofou. Od novej očakávame nastavenie systémových opatrení, tvrdia pekári 03 - Modified: 2023-05-11 12:01:42 - Feat.: - Title: Europoslanci odmietli greenwashing a podporili udržateľné a trvácne výrobky, odmietajú zavádzajúce tvrdenia 04 - Modified: 2023-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Sladké starosti: keď cukrári vidia v konkurencii nelegálny biznis 05 - Modified: 2023-03-28 07:42:35 - Feat.: - Title: Pekári požadujú, aby sa potravinová sebestačnosť stala prioritou novej vlády
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:06