StoryEditor

Zadĺženým budú radiť, ako sa zbaviť sekery. Priateľsky

13.11.2016, 08:30
Autor:
runrun
Až polovica populácie má problém s nečakanými výdavkami. Iba každý siedmy Slovák je na tom tak dobre, že môže sporiť.

Len malá časť populácie, 15 percent Slovákov, je na tom tak dobre, že si môžu dovoliť sporiť. Len o trochu viac než polovica obyvateľov má síce dosť hotovosti na bežné fungovanie, ale väčšie výdavky sú už pre nich problém. Ako hospodáriť a zbaviť sa konkrétnych dlhov pomáha Slovákom už niekoľko rokov poľská spoločnosť zameraná na správu pohľadávok - KRUK Česká a Slovenská republika.
Tá si dala urobiť exkluzívny prieskum od spoločnosti Millward Brown a výsledky verejne odprezentuje už pozajtra na medzinárodnom Dni bez dlhov, ktorý pripadne na 15. novembra.

Bezplatné poradenstvo o dlhoch

Úver spláca v súčasnej dobe viac než 51 percent Slovákov, pričom 14 percent obyvateľov má pohľadávky už po splatnosti. Najčastejšie ide o splatenie bankových pôžičiek, spotrebných úverov a nezaplatených účtov za mobil. Práve ľudia vo finančnej tiesni, ktorí nie sú schopní splácať svoje záväzky, dostanú v dňoch 14. až 16. novembra v rámci Dňa bez dlhov príležitosť. Môžu sa zadarmo poradiť s odborníkmi o tom, ako riešiť svoju zložitú finančnú situáciu.

Osobne aj telefonicky

Odborní poradcovia budú k dispozícii na deviatich kontaktných miestach po celom Slovensku. Bude to v komunitných centrách Človeka v ohrození, v zariadeniach neziskových organizácií Depaul Slovensko a Domov sv. Jána z Boha, ako aj na autobusových staniciach v Bratislave a v Košiciach.
Informácie o Dni bez dlhov, spoločne s tipmi na riešenie ťaživej finančnej situácie, sú k dispozícii na stránke: http://www.nasedlhy.sk/ a poradenské služby sa dajú rovnako využiť na bezpłatnej telefonickej linke: 0800 333 700.

Pomoc rodiny

Viac než tretina Slovákov niekedy v minulosti meškala s platením svojich záväzkov a každý siedmy Slovák by sa v prípade neschopnosti splácať dlhy vyhýbal kontaktu s veriteľom.
"Aj preto ponúkame v rámci Dňa bez dlhov možnosť bezplatne prebrať situáciu s odborníkom a zostaviť jasný plán ako dlhy prestať prehlbovať a začať ich riešiť," hovorí Markéta Kolářová, tlačová hovorkyňa spoločnosti KRUK.
Aký je záver? Slováci sú relatívne dosť zadĺžení, ale zároveň vedia s dlhmi žiť a snažia sa splniť svoje záväzky. Ak to nie je z ich súčasného príjmu možné, použijú na splátky úspory, snažia sa s veriteľmi dohodnúť, obmedzia svoje výdavky a až potom vyhľadajú pomoc rodiny. Najčastejšie sa pritom na rodinu obracajú predovšetkým mladší dlžníci. Prieskum sa robil na vzorke tisícky obyvateľov.

Hlavné závery prieskumu

51 % obyvateľov spláca v súčasnej dobe úver. Častejšie ide o zamestnaných ľudí (57 %) a v strednom veku (35 až 44 rokov; 68 %).
57 % Slovákov tvrdí, že má základnú úroveň znalostí v oblasti financií, všeobecne sa orientuje v ponukách bánk a ostatných finančných inštitúcií, nemá však znalosti o konkrétnych finančných produktoch.
51 % populácie hodnotí svoju finančnú situáciu ako "strednú"; majú dosť peňazí na bežné fungovanie, ale väčšie výdavky im spôsobujú problémy. Dvanástim percentám obyvateľov často dôjdu peniaze pred koncom mesiaca a nemajú dosť ani na pokrytie základných potrieb.
36 % obyvateľov priznáva, že v minulosti meškali s platbou a 14% Slovákov má pohľadávky po splatnosti.
73 % populácie uprednostňuje v prípade problémov so splácaním dohodu s veriteľom, 14 % by sa však snažilo vyhnúť sa kontaktu s veriteľom či firmou, spravujúcou pohľadávky a 2 % by čakali na súd.

Bezpłatná telefonická linka s poradenstvom o dlhoch
0800 333 700

01 - Modified: 2023-06-26 14:06:07 - Feat.: - Title: 14-ročný Alex, ktorý plánoval útok sekerou na škole, spoznal svoj trest. Okrem väzenia mu nariadili aj psychiatrické liečenie 02 - Modified: 2022-11-08 16:57:26 - Feat.: - Title: Po Bratislave sa pohyboval muž so sekerou v ruke. Zastavil ho až policajný pes 03 - Modified: 2022-11-03 12:16:35 - Feat.: - Title: Tínedžer behal po škole v Novákoch so sekerou. Prípad preberá NAKA 04 - Modified: 2022-10-19 18:08:19 - Feat.: - Title: Ôsmak, ktorý chcel vraždiť sekerou bude stíhaný väzobne, rozhodol súd. Cielil na spolužiakov a učiteľov 05 - Modified: 2022-10-19 15:13:19 - Feat.: - Title: Len 14-ročného žiaka, ktorý chcel vraždiť sekerou v škole, eskortovali na súd. Prokurátor chce väzbu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 08:56