StoryEditor

Za mnohé bolesti môže váš počítač

16.11.2016, 07:55
Autor:
(msa)(msa)(red)(red)
Mnoho ľudí presedí väčšiu časť dňa – v práci aj doma. Ak patríte k tým, ktorí trávia celé hodiny za počítačom, môže sa to odraziť na vašom zdraví.

Sedenie je pre človeka najmenej prirodzená poloha. Lekári v tom majú jasno: najhoršie pre chrbticu je takzvané fixované postavenie. „To znamená, že sa stále pozeráme na jedno miesto, preto musíme mať jedným smerom natočenú hlavu a v súvislosti s tým aj vystretý alebo natočený chrbát. Toto sa dá docieliť iba zafixovaním svalov. Aby sme udržali hlavu a krk v polohe, ktorú potrebujeme pri práci za počítačom, alebo aj pri dlhom šoférovaní, svaly sú stále v napätí. Keď sa toto deje ešte aj v chladnom prostredí, môže sa sedenie prejaviť rôznymi bolesťami, tuhnutím svalov a ďalšími nepríjemnosťami,“ hovorí ortopéd MUDr. Tomáš Jakubík zo špecializovanej Clinica Orthopedica.

Rôzne bolesti a jedna príčina
Ak vás bolieva hlava, šija, chrbát, alebo cítite pichanie pri dýchaní, jednou z možných príčin môže byť aj dlhé strnulé sedenie za počítačom. Dalo by sa tvrdiť, že môže ísť o poškodenie zdravia v dôsledku práce, ale dokazuje sa to veľmi komplikovane. Doktor Jakubík potvrdzuje, že ľudí, ktorí majú problémy s krčnou chrbticou, pribúda. Môže za to niekoľko faktov, napríklad, že počítače sú dnes už bežnou súčasťou takmer každého odvetvia, ale aj to, že v dôsledku globálneho otepľovania sa v kanceláriách a iných pracovných priestoroch paradoxne ochladzuje. Kombinácia studený vzduch a obnažený, dlhodobo fixovaný krk je pritom ako časovaná bomba. Je skutočne iba otázkou času, kedy vybuchne.
„Ťažkosti spôsobené dlhodobým fixovaním krčnej chrbtice môžu mať mnoho podôb, od bolestí hlavy cez vystreľovanie bolesti do ramien a rúk až po ďalšie komplikácie. Všetky však majú spoločné to, že zhoršujú komfort pri práci, znižujú sústredenie a človek trpí,“ hovorí lekár z Clinica Orthopedica.

Prevencia namiesto tabletiek
Keď sa pre bolesť nevieme sústrediť na prácu, zvyčajne siahneme po tabletke. Tá síce na chvíľu uľaví, ale rieši dôsledok, nie príčinu. Oveľa efektívnejšia je prevencia. „Počas dňa treba za počítačom častejšie meniť polohy a uhly pohľadu. Samozrejme, nie je to jednoduché, keďže každý z nás zvyčajne preferuje jednu ruku, a preto má počítačovú myš stále na tej istej strane. Avšak do nejakej miery sa poloha meniť dá,“ radí MUDr. Tomáš Jakubík. „Ešte lepšie je, keď sa v pravidelných časových intervaloch od stola postavíme a chrbticu trochu precvičíme. Výbornou zmenou býva krátka prechádzka a zabúdať by sme nemali ani na pitný režim. Krk treba udržiavať v teple, kým ešte nemáme problémy. Prievan nebol nikdy dobrý pán.“

Masáže a odborná pomoc
Ak už problémy s krčnou chrbticou máme, treba si krk, teda časť tela, ktorá je zvyčajne najmenej zahalená, počas sedenia za počítačom chrániť šatkou alebo rolákom. Svalstvu prinesie úľavu aj masáž hrejivými masťami. „Ideálne by bolo, keby mali zamestnanci napríklad v rámci obedňajšej pauzy ako bonus krátku masáž šije,“ povzdychne si lekár, ktorý samozrejme dobre pozná realitu na slovenských pracoviskách.

Športovanie posilňuje svaly
Pravidelná športová aktivita, najmä taká, ktorá posilňuje vnútorné svaly okolo chrbtice, tiež pomáha predchádzať bolestivým dôsledkom práce za počítačom. Dobré je napríklad plávanie, ale nie hocijaké. Lekár upozorňuje, že pomáha iba také, pri ktorom ponárame aj hlavu. Ak plávame s hlavou nad hladinou, len aby sme si nezamočili vlasy, nepomôžeme si, práve naopak, pretože šija musí zvládať ďalšiu dávku fixovaného postavenia.
„Pri pretrvávajúcich bolestiach hlavy, vtedy, keď bolesti vystreľujú aj do končatín a samozrejme vtedy, keď človeku tŕpnu prsty, treba čo najskôr vyhľadať lekára, pretože tu už nepomôžu ani masti, ani roláky, ani tabletky, iba lekár. Podceniť tieto príznaky by mohlo mať ďalekosiahlejšie následky než len jeden deň vynechaný v práci,“ uzatvára Jakubík.

01 - Modified: 2024-03-26 09:38:43 - Feat.: - Title: Tráviť voľný čas za počítačom sa mužom nevypláca. Negatívne to vplýva na erekciu a tvorbu spermií 02 - Modified: 2024-01-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Revolučný počítač Applu oslavuje výročie. Macintosh je s nami už 40 rokov 03 - Modified: 2023-12-18 10:53:42 - Feat.: - Title: Projekt Digitálne kurzy zrealizoval viac ako 500 školení pre tisíce seniorov 04 - Modified: 2023-12-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ide to aj bez neustáleho zabíjania. Máme pre teba zoznam najlepších hier, v ktorých sa nikomu neubližuje 05 - Modified: 2023-11-28 14:21:29 - Feat.: - Title: Štúdia prezrádza, čo stačí ako protilátka na škody spôsobené sedením
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 06:18