StoryEditor

Slováci sa neváhajú pre darčeky zadlžiť. Ukázal prieskum

10.12.2016, 22:34
Autor:
red, runred, run
Darčeky môžu byť dôvod na zadlženie. Myslí si to každý siedmy Slovák. Polovica populácie má síce peniaze na bežnú prevádzku, ale väčšie výdavky sú problematické.

S rastom ekonomiky sa zvyšuje i ochota Slovákov utrácať za darčeky, drahšie jedlo i vianočnú výzdobu. Možno teda očakávať, že priemerné náklady na oslavy vianočných sviatkov v tomto roku prekročia hranicu 500 eur, čo je viac než polovica súčasnej priemernej mzdy na Slovensku. Tá predstavuje takmer 870 eur.

Podľa údajov spoločnosti KRUK ČR a SR zameranej na správu pohľadávok si ľudia najčastejšie požičiavajú sumy vo výške 400 až 800 eur, pričom dlh v tomto rozpätí majú skôr muži než ženy. Kým zadĺžená mužská populácia má až 59 percentný podiel, nežnejšia časť populácie 41-percentný.

Slováci chcú osláviť bohaté Vianoce a nakúpiť veľa darčekov predovšetkým deťom. Často však za cenu zadlženia alebo následných problémov s bežnými výdavkami,“ hovorí Markéta Kolářová, tlačová hovorkyňa spoločnosti KRUK. Zo zistení z prieskumov vrátane skúseností zo susediacich krajín, ktoré urobil KRUK v tomto regióne, však vyplýva, že napríklad Poliaci sa s blížiacim koncom roku naopak snažia svoje záväzky vyrovnať a do nového roku vstúpiť s menšou finančnou záťažou.

Slováci neodolajú lákavým nákupom

Predvianočný čas je tradične spojený aj s impulzívnymi nákupmi. Častou motiváciou sú značné zľavy obchodníkov v internetových i kamenných obchodoch v rámci tzv. čierneho piatka alebo ďalších zľavových akcií. Podľa údajov spoločnosti KRUK 48 percent Slovákov neodolá lákavému nákupu ani v situácii, keď nemajú dostatok peňazí.
„Predvianočné zľavové akcie sú pre bezmála polovicu Slovákov natoľko neodolateľné, že si neváhajú vziať úver na tovar, ktorý si nemôžu obstarať z úspor alebo bežných príjmov,“ opisuje Kolářová situáciu. Pre veci, ktoré bežný spotrebiteľ možno ani nepotrebuje, sa potom zadĺži ešte pred Vianocami, teda pred obdobím, ktoré je už samo osebe veľmi finančne náročné.

Dôkladné plánovanie sa vypláca

Dôkladným plánovaním a umierneným prístupom sa dajú ušetriť peniaze pri nákupe darčekov aj pri príprave sviatočnej hostiny pre celú rodinu.
Pozrite si niekoľko rád, ako na to:
- stanovte si rozpočet na vianočné darčeky, ktorý nesmiete prekročiť
 - zostavte si zoznam osôb, ktorým by ste chceli urobiť radosť darčekom, a svoj rozpočet na vianočné darčeky medzi ne rozdeľte
- darčeky nakupujte s predstihom, menšie výdavky v priebehu niekoľkých mesiacov sa dajú zvládnuť lepšie než jednorazová útrata za desaťtisíce
- často nie je nutné kupovať nové veci, keď sa v internetových aukciách a bazároch dajú kúpiť zachovalé hračky a ďalší tovar za nižšie ceny než v obchodoch
- neodkladajte prípravy na poslednú chvíľu, rozmyslite si jedlo na sviatky dopredu a s predstihom nakupujte trvanlivé potraviny za nižšiu cenu
- zapojte do plánovania aj hostí a dohovorte sa s nimi, kto pripraví a prinesie aký chod na spoločnú sviatočnú hostinu
Zdroj: KRUK

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:21