StoryEditor

Odvolania na katastri po novom

12.12.2016, 23:00
Prevody pozemkov či domov by sa mali urýchliť. Bývalá prax okolo odvolacích konaní prešla na Úrad geodézie, kartografie a katastra SR.

Ktoré zmeny nastali v postupoch na katastri? Aké sú termíny či poplatky za úkony na katastrálnych úradoch? Prinášame vám prehľad nielen o nich, ale aj o možnostiach, ktoré vám zostávajú v prípade zamietnutia vkladu, pri odvolaní proti rozhodnutiam úradov či v ďalších situáciách.

1.
Novinka v odvolacom konaní

V odvolacom konaní proti zamietnutiu vkladu do katastra nastali tento rok zmeny. Ako dlho sa čaká pri odvolaní na rozhodnutie a kto rozhoduje?
Stará právna úprava platila do 30. júna 2016. O odvolaniach proti rozhodnutiam katastrálnych odborov okresných úradov o zamietnutí návrhu na vklad rozhodoval dovtedy príslušný krajský súd. Ten však nemal zákonom stanovenú lehotu, dokedy musí vec vyriešiť, čo spôsobovalo prieťahy v konaní o návrhu na vklad. Súdom to niekedy trvalo aj viac rokov. Takýmito postupmi sa často blokovalo nakladanie s nehnuteľnosťami. Od 1. júla 2016 o odvolaniach proti rozhodnutiam katastrálnych odborov okresných úradov rozhoduje Úrad geodézie, kartografie a katastra SR. Zákon mu na to stanovil lehotu šiestich mesiacov. Napriek tomu sa naďalej zachovala možnosť obrátiť sa so žalobou aj na súd, ak úrad odvolaniu nevyhovie.

2.
Vklad nehnuteľnosti

Aké údaje treba uviesť pri vklade pozemku do katastra a aké prílohy na to treba?
Návrh na vklad môžu účastníci podať písomne alebo elektronicky. Podáva sa na príslušnom katastrálnom úrade. Ak sa návrh na vklad podáva písomne, musí obsahovať: v prípade fyzickej osoby – meno, priezvisko, miesto trvalého pobytu; v prípade firmy – obchodné meno, názov a sídlo. V oboch prípadoch aj označenie správy katastra, ktorej sa návrh adresoval, a označenie právneho úkonu (vznik, zmena, zánik práva k nehnuteľnosti).

Ak sa návrh na vklad podáva elektronicky cez katasterportal.sk, postupuje sa cez ikonu „Elektronické formuláre“ a „Podanie oznámenia o zamýšľanom návrhu na vklad“. Potom treba zadať, o aký právny úkon ide (kúpna zmluva, darovacia zmluva atď.). Uvedú sa technické údaje o prevode. Ak sa robí vklad elektronicky, zľava z poplatku je 15 eur.

3.
Opatrnosť pri vklade


Ako treba postupovať pri vklade do katastra, na čo si treba dať predovšetkým pozor?
Pri tomto úkone by sa ľudia nemali spoliehať len na internet a sťahovať z neho vzory zmlúv o prevode vlastníctva nehnuteľností. Treba si uvedomiť, že každý prevod je dosť špecifický, a tak aj zmluvy treba koncipovať rôzne. Lepšie je vyhľadať právnika alebo iného odborníka, ktorý sa venuje týmto prevodom, a prípravu zmluvy nechať na neho. Väčší pozor si treba dať pri žiadostiach o zmenu v listoch vlastníctva. Nepísať do žiadostí napríklad: „Zmeňte to a to v liste vlastníctva číslo 1 532...“ Úrady totiž môžu mať listy vlastníctva s týmto číslom aj vo viacerých katastrálnych územiach. Takýmto nepresným zad...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-27 10:00:24 - Feat.: - Title: Už od pondelka si na katastri priplatíte. Takéto sú nové sumy (+ tabuľka) 02 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 03 - Modified: 2024-02-13 08:02:24 - Feat.: - Title: Na katastri si od apríla priplatíte. Koľko vás po novom bude stáť napríklad geometrický plán? (+ tabuľka) 04 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 05 - Modified: 2023-10-30 14:30:00 - Feat.: - Title: Darovať môžete nehnuteľnosť aj firmu. Aké poplatky budete platiť?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:53