StoryEditor

Aké ďalšie prípady môžu pri PN nastať

10.01.2017, 23:00
Využitie maródky aj samotná liečba prináša pre všetky zúčastnené strany niekoľko povinností. Okrem toho, že zamestnanca môže skontrolovať Sociálna poisťovňa, skrátiť sa mu môže aj nárok na dovolenku. Firmy zasa musia dodržiavať práva podriadeného.

Prípad: Zamestnanec bol počas roka dlhodobo práceneschopný. Za akých podmienok mu môže zamestnávateľ skrátiť nárok na dovolenku a kedy to urobiť nemôže?

Zákonník práce umožňuje zamestnávateľovi skrátiť vzniknutý nárok zamestnanca na dovolenku. Jedným z dôvodov, pre ktoré to môže urobiť, sú dôležité osobné prekážky v práci. Medzi ne sa zaraďuje aj pracovná neschopnosť. Od čoho konkrétne závisí krátenie dovolenky? Veronika Pázmányová, vedúca advokátka v advokátskej kancelárii Glatzova & Co., vysvetľuje, že to záleží na počte dní strávených na PN. „Za prvých sto dní sa nárok na dovolenku môže krátiť o dvanástinu ročného nároku a následne za každých ďalších plných 21 dní PN o ďalšiu dvanástinu,“ vysvetľuje.

V praxi to znamená, že ak ako zamestnanec za rok odpracujete len 60 dní povinných na vznik ročnej dovolenky (pre výpočet rátame so 4-týždňovou ročnou dovolenkou) a následne strávite zvyšok roka na PN, váš nárok na dovolenku za takýto rok by stále predstavoval zhruba 11 a pol dňa.
Zákon zakazuje zamestnávateľovi krátiť dovolenku len v dvoch prípadoch. Po prvé v prípade, že PN vznikla v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania. V druhom prípade, pokiaľ ide o nárok na dovolenku za odpracované dni. „Tento nárok sa totiž na rozdiel od ročnej dovolenky z praktických dôvodov nekráti a platí pri ňom pravidlo – koľko si odpracoval, toľko dovolenky budeš mať,“ dodáva Pazmányová.

Prípad: Zamestnávateľ kráti zamestnancovi dovolenku. V akej minimálnej dĺžke je však povinný poskytnúť mu dovolenku po krátení?

Zákonodarca v tomto prípade vychádza z pravidla, že PN nie je čas odpočinku vás ako zamestnanca, ale čas nevyhnutný na uzdravenie a regeneráciu. Preto stanovuje, že aj pri uplatnení krátenia dovol...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-21 10:00:00 - Feat.: - Title: Minimálne odvody aj v roku 2025 porastú. O koľko a v ktorých situáciách ich máte odpustené? 02 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 03 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 04 - Modified: 2024-01-23 16:11:34 - Feat.: - Title: Administratívna záťaž aj chybovosť. Zubní lekári nesúhlasia s povinnosťou vystavovať pacientom PN 05 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 06:59