StoryEditor

Zdaniť či nezdaniť? Situácie z praxe

Stačí, že máte auto evidované v inej krajine, a zdaniť ho nemusíte. Ani keď ho využívate v podnikaní.

Biznis v Rakúsku
Podnikateľ používa na podnikanie v Rakúsku vozidlo, ktoré má pridelené evidenčné číslo na Slovensku. Má ho zdaniť?
Áno. Vozidlo sa musí zdaniť, pretože sa používa na podnikanie a je evidované v Slovenskej republike.

Auto evidované v Česku
Podnikateľ používa na podnikanie na Slovensku auto evidované v Česku. Týka sa ho zdanenie u nás?
Nie. Vozidlo aj napriek tomu, že sa používa na podnikanie na Slovensku, nie je predmetom dane, pretože je evidované mimo územia Slovenska.

Pauza v podnikaní
Kvôli oprave vozidla, ktorá trvala tri mesiace, podnikateľ prerušil jeho používanie. Auto má evidované na Slovensku a bežne ho používa na podnikanie. Spôsobia tieto tri mesiace zmenu v zdanení?
    
Keďže nepoužívanie vozidla nespôsobí prerušenie samotnej podnikateľskej činnosti, auto, ktoré má podnikateľ evidované na Slovensku, sa štandardne zdaní, a to počas celého zdaňovacieho obdobia.


Prevoz peňazí
Môže byť auto špeciálne prispôsobené napríklad na prevoz peňazí alebo iné neštandardné vozidlo vylúčené z platenia dane?
Nie. Do režimu zdanenia spadajú aj pancierové vozidlá určené na ochranu prepravovaných osôb, peňazí alebo tovaru, taktiež sanitné a podobné vozidlá. Hoci sú špeciálnymi vozidlami, nie sú vylúčené zo zdanenia, pretože sú určené na prepravu. Aj keď podnikateľ používa na podnikanie pohrebné vozidlo, ktoré má v doklade vyznačené ako špeciálne vozidlo, nie je tu splnená podmienka jeho nevyužívania na prepravu, preto ho nemožno vylúčiť zo zdanenia.


Zdvíhacia plošina
Čo ak podnikateľ používa na podnikanie vysokozdvižnú plošinu, ktorá je v doklade vyznačená ako špeciálne vozidlo? Aj v tomto prípade ho musí zdaniť?
Vozidlo – zdvíhacia plošina, v doklade označená ako „špeciálny automobil“, nie je podľa príslušnej vyhlášky určená na prepravu. Preto spĺňa podmienky, aby sa vylúčila zo zdanenia.

Priznanie v zastúpení
Ak za firmu podáva daňové priznanie štatutárny zástupca, v I. oddiele tlačiva sa uvedú o nej údaje podľa predtlače...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 03 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 04 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 05 - Modified: 2024-03-07 00:51:12 - Feat.: - Title: Slovenský europoslanec sa v paneli zameral na malých podnikateľov. Únia by mala pomôcť aj farmárom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 08:19