Dreamstime
StoryEditor

Problémy so splácaním dlhov? Neodkladajte riešenia, nikto vám nič neodpustí

19.01.2017, 11:45
Autor:
(red)(red)(msa)(msa)
Dôvody, prečo máte problém splácať úvery a pôžičky, nerozhodujú a pozícia mŕtveho chrobáka nepomôže. Aké kroky musíte podniknúť, aby vám dlhy neprerástli cez hlavu.

Úvery a pôžičky vám pekne rozpočítali na splátky, ale život niekedy nerešpektuje matematické pravidlá. Situácia sa môže zmeniť v priebehu niekoľkých týždňov či mesiacov. Choroba, úraz, strata zamestnania či iné nepredvídateľné pohromy a problémy zapríčinia, že na pôvodné bezproblémové splátky zrazu nezostáva dostatok peňazí. Nie je to nič výnimočné. Na Slovensku má problémy so splácaním svojich záväzkov okolo 36 percent ľudí.

Čo hovoria o dlhoch prieskumy

K najčastejším hriechom dlžníkov patrí LEN meškanie so splátkami o niekoľko dní, výnimkou nie sú ani nezaplatené účty, ktoré sú po splatnosti niekoľko mesiacov, či rokov. Tieto prehrešky voči platobnej disciplíne sa týkajú zhruba štyroch percent ľudí.

 Podľa prieskumov  muži sú najčastejšie v omeškaní so splátkami úverov a bankových pôžičiek, ženy majú problémy i s platením účtov za mobilné telefóny a so splátkami pôžičiek od rodiny a priateľov.

„Ľudia sa môžu dostať do dlhov i kvôli nedostatočnej finančnej gramotnosti. Vezmú si pôžičku, ktorá im v danej chvíli pripadá ako najlepšie riešenie, a nepočítajú s možnými neočakávanými udalosťami, ako je strata zamestnania alebo dlhodobá choroba. Ľahko sa potom dostanú do platobnej neschopnosti, ktorú nezvládajú vyrovnať,“ hovorí Markéta Kolářová, tlačová hovorkyňa spoločnosti KRUK. „V prípade, že sa niekto dostane do platobnej neschopnosti, je veľmi dôležité sa ihneď skontaktovať s veriteľom a spoločne nájsť riešenie.“

Slováci sa spoliehajú na svoje znalosti

Z exkluzívneho prieskumu spoločnosti Millward Brown pre spoločnosť KRUK vyplýva, že svoju znalosť finančných produktov hodnotí ako základnú plných 57 percent respondentov. Len  štyri percentá z opýtaných Slovákov uviedli, že sa v ponukách bánk a ďalších finančných inštitúcií nevyznajú a potrebujú pomoc s vysvetlením ich podmienok. Viac ako tretina (39 percent) Slovákov sa potom plne spolieha na svoje znalosti v oblasti bežných a sporiacich účtov, poistiek, pôžičiek či investícií.

Pomoc hľadajú u rodiny

V prípade platobnej neschopnosti by každý štvrtý obyvateľ Slovenskej republiky (26 percent opýtaných) použil predovšetkým svoje úspory a každý piaty Slovák (21 percent) by informoval svojho veriteľa o svojej finančnej situácii a snažil by sa dohodnúť úpravu výšky splátok podľa svojich súčasných možností.

Devätnásť percent Slovákov  by vyhľadalo pomoc u rodiny alebo priateľov. Muži sa spoliehajú predovšetkým na úspory,  ženy vidia riešenie aj v znížení svojich výdavkov. S rastúcim vekom respondentov výrazne klesá podiel ľudí, ktorí by si požičali peniaze od rodiny a priateľov, urobilo by tak len desať percent ľudí vo vekovej kategórii 45 až 65 rokov. V tejto vekovej skupine ľudí rastie vnímanie významu úspor.

Od rodiny a priateľov si na svoje ďalšie záväzky požičiavajú najmä mladší ľudia vo veku 18 až 34 rokov (27 percent opýtaných) a obyvatelia menších miest.

Ako zastaviť zadlžovanie?

„Spôsobov, ako zastaviť ďalšie zadlžovanie a začať splácať svoje záväzky, je celý rad, ale všetky si vyžadujú predovšetkým úsilie problém s dlhmi riešiť a aktívnu komunikáciu s veriteľmi. Čakaním sa dlhy zvyšujú. Stúpa tiež riziko, že veriteľ bude riešiť dlh súdnou cestou, čo náklady dlžníka ešte zvýši,“ doplňuje Markéta Kolářová.

Aké kroky podniknúť, aby vám dlhy neprerástli cez hlavu ?

Základné kroky na riešenie dlhodobých záväzkov môže ľahko vykonať každý, v zložitejších situáciách je vhodné obrátiť sa na odborníkov. Dobre si prečítajte zmluvy, aké sankcie obsahujú pri omeškaní splátok za každý jeden deň, za upomienku a iné úkony. Aj keď sa vám môže zdať, že meškanie splátok o pár dní nie je až taký vážny problém, poriadne vám môže predražovať celý úver, alebo pôžičku. Preto je dôležité prijať také opatrenia, aby ste splácali načas.

Zistite si a spíšte, kde máte dlhy a kto sú vaši veritelia.

Zostavte si prehľad všetkých príjmov a nevyhnutných výdavkov vašej domácnosti a spočítajte si, akú sumu môžete mesačne využiť na splácanie dlhov.

Kontaktujte všetkých veriteľov a pokúste sa s nimi dohodnúť si splátkový kalendár.

Ak je váš problém s dlhmi zložitejší, obráťte sa na neziskové organizácie, ktoré bezplatne pomôžu s návrhom riešenia.

Ak je situácia vážna, nebráňte s úvahám, či by nebolo vhodné predať nejaký majetok, alebo jeho časť a splatiť tak nejakú časť z úverov. Môže to byť lepšia cesta, ako platiť vyššie úroky za síce znížené splátky, ktoré vás budú strašiť ešte dlhé roky.

Dodržujte splátkové kalendáre i ďalšie dohody s veriteľmi, aby sa dlhy ďalej nezvyšovali a nehrozilo vám súdne riešenie dlhu a následná exekúcia.

01 - Modified: 2024-04-14 14:56:13 - Feat.: - Title: Zmena pre úvery na bývanie aj spotrebu: úrokové sadzby budú vyššie na dlhší čas 02 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 03 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne 05 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 11:29