StoryEditor

Ignorovať termín na daňové priznanie sa neoplatí. Akým chybám sa vyhnite

04.02.2017, 23:00
Autor:
runrun
Chystáte sa vyplniť si priznanie sami? Výšku dane v zložitých prípadoch by vám mal postrážiť profesionál, no banality v jednoduchších situáciách môžete zachytiť aj sami.

Na daňové priznanie si môžete trúfnuť aj sami. Samozrejme, pokiaľ nemáte príliš rozvetvené a štrukturované príjmy. Na to, aby ste sa vyhli najmä banálnym chybám, sme pre vás pripravili výber najčastejších nedostatkov.   

Všeobecné nedostatky, ktoré sa robievajú pri vypĺňaní daňových formulárov

* Podané daňové priznanie nie je v súlade so vzorom tlačiva platným pre dané zdaňovacie obdobie.
* Nesprávne sa vyplnia prílohy, najmä údaje na sociálne a zdravotné poistenie v priznaní fyzických osôb typu B, ktoré sa potom poskytujú Sociálnej poisťovni a zdravotným poisťovniam.
* Nesprávne sa označí zdaňovacie obdobie, druh priznania (riadne, opravné, dodatočné), nevyznačí sa DIČ (alebo rodné číslo) na všetkých listoch tlačiva, prípadne sa nevyznačia činnosti SK NACE pri príjmoch z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti.

Nedostatky, ktoré sa robia najviac v tlačive A

* Použije sa nesprávne tlačivo alebo sa nenachystajú všetky potrebné podklady na vyplnenie riadkov, prípadne sa uvedie iný druh priznania či iné zdaňovacie obdobie (momentálne sa podávajú priznania za rok 2016).
* Nepredložia sa všetky strany formulára, prípadne chýba niektorá z príloh alebo sa zabudne na podpis v predtlačených kolónkach priznania.
* Vo Vyhlásení o poukázaní podielu dane sa zabudne vyznačiť „x“, čo znamená, že daňovník nevyužije navrhovaný postup.
* Pri uplatnení bonusu na dieťa sa nevypíšu údaje alebo sa vyplnia iba čiastočne. Veľakrát chýba aj vyznačenie, akým spôsobom si žiadate vyplatiť bonusy a daňové preplatky – treba vyznačiť „x“ pri vybranom spôsobe. Taktiež sa často zabudne uviesť číslo účtu.
* Nepriložia sa potvrdenia, že dieťa je staršie než 14 rokov a že navštevuje školu.
* Ak je manželka na rodičovskej dovolenke, zabudne sa priložiť potvrdenie o prijímaní rodinných dávok napriek tomu, že tie sa nepočítajú do manželkiných vlastných príjmov.
* Keď daňovník dostáva starobný dôchodok, zabudne označiť túto skutočnosť a neuvedie výšku ročného dôchodku.

Nedostatky, ktoré sa robia najviac v tlačive B

Nesprávne sa vyplnia prílohy, nevyznačí sa druh priznania, zabudne sa na DIČ (rodné číslo) alebo sa vynechá podpis v príslušných častiach priznania.
Často zostane nevyplnená príslušná časť tlačiva, v ktorej treba označiť spôsob vrátenia bonusov a preplatkov.
K tlačivu daňového priznania sa nepriložia všetky potrebné potvrdenia.

01 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 03 - Modified: 2024-03-29 10:00:00 - Feat.: - Title: Už len do pondelka môžete darovať dve percentá z daní. Takto treba postupovať 04 - Modified: 2024-03-27 15:36:14 - Feat.: - Title: Na podanie daňového priznania zostávajú už len dva dni, úradné hodiny budú predĺžené 05 - Modified: 2024-03-22 14:00:24 - Feat.: - Title: Finančná správa predĺži úradné hodiny call centra pre podávanie daňových priznaní
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 08:21