StoryEditor

O ktoré výdavky na autá si môžete znížiť daň

14.02.2017, 23:00
Základ dane z príjmov si aj v tomto roku môžete znížiť tak, že si uplatníte výdavky na firemné autá. O aké ide, závisí najmä od toho, či k vozidlu máte právny vzťah alebo patrí vášmu zamestnancovi. Na režim zdaňovania upozorňuje Peter Pašek, partner poradenskej spoločnosti Accace.

Firma vozidlá vlastní alebo si ich prenajíma
V prípade, že vozidlá vlastní vaša firma alebo si ich prenajíma od lízingovej spoločnosti a dáva svojim zamestnancom, uplatniť si môžete náklady na pohonné látky. Tiež ostatné, ktoré súvisia s obstaraním a prevádzkou vozidla. Pri uplatnení spotreby pohonných látok si môže vybrať jeden z troch spôsobov jej preukazovania.
 
Ako viesť knihu jázd
Vychádzate z počtu kilometrov, ktoré ste najazdili na pracovných cestách, z ceny pohonnej látky platnej v čase nákupu a zo spotreby. Tá je buď v technickom preukaze, alebo v osvedčení o evidencii vozidla. Ak sa so skutočnou spotrebou nezhoduje alebo v dokladoch chýba, vychádzate zo spotreby preukázanej dokladom vydaným certifikačnou osobou. Alebo z údajov výrobcu alebo predajcu o inej spotrebe. Povinný ste pritom viesť knihu jázd a nákup pohonných látok vždy zaúčtovať. Spotrebu teda preukážete jedným z týchto spôsobov: osvedčením o evidencii vozidla, technickým preukazom, dokladom autorizovanej osoby s oprávnením podľa zákona o metrológii, písomnou informáciou výrobcu alebo predajcu o inej spotrebe.

Kedy sa dá využiť navigácia
Tento spôsob môžete na daňové účely použiť iba vtedy, keď máte vozidlo vybavené jednotkou satelitného sledovania pohybu. Zaznamenáva všetky služobné jazdy a zároveň aj spotrebu. Ak jednotka nesleduje aj spotrebu pohonných látok, nemôžete v súvislosti s výdavkami využiť tento spôsob preukazovania.

V čom je výhodný paušál
Vychádzate z celkového preukázaného nákupu pohonných látok za minulý rok a z počtu naja...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 12:31