StoryEditor

Novinky zasiahli skôr väčšie firmy

26.02.2017, 23:00
Ak podávate daňové priznanie za rok 2016, mali by ste myslieť na účtovné výsledky, ktoré môžu ovplyvniť vaše účtovné procesy. Prinášame vám prehľad tých najdôležitejších pre vaše podnikanie.

Hlavné novinky v novele zákona o účtovníctve od roku 2016


A. Účtovná závierka patrí do registra
Od 1. januára 2016 sa vykazujú náklady, výnosy a výsledok hospodárenia len za obdobie od začiatku účtovného obdobia do dňa, ku ktorému sa zostavuje priebežná účtovná závierka a za bezprostredne predchádzajúce účtovné obdobie (teda nie kumulatívne). Zisk je možné rozdeliť v prípade, ak úhrnná výška rezervných fondov a iných zložiek vlastného imania, ktoré sú k dispozícii na vyplácanie, je vyššia ako celková výška neodpísaných aktivovaných nákladov na vývoj.

B. Spresnilo sa overenie výročnej správy audítorom
Určila sa povinnosť overenia výročnej správy v termíne do jedného roka od skončenia účtovného obdobia. Tiež sa uviedli ďalšie požiadavky, ktoré musí audítor vyjadriť v audítorskej správe, napríklad či je výročná správa v súlade s účtovnou závierkou, poskytnúť názor k vybraným informáciám. Netreba zabúdať na nové časti výročnej správy, a to: ročnú správu o platbách orgánom verejnej moci. Musia ju zostavovať a zverejňovať veľké účtovné jednotky, ktoré sú obchodnou spoločnosťou, a subjekty verejného záujmu, ktoré pôsobia v ťažobnom priemysle alebo v klčovaní prirodzených lesov.

C. Novinky z účtovnej smernice EÚ
Do zákona o účtovníctve sa prebralo z „novej účtovnej smernice EÚ“ viac definícií. Definícia podielovej účasti, teda aspoň dvadsaťpercentný podiel na základnom imaní v inej účtovnej jednotke, ktorý je držaný, aby tvoril trvalé prepojenie s touto inou účtovnou jednotkou. Definovala sa obstarávacia cena, čiže cena, za ktorú sa majetok obstaral vrátane nákladov súvisiacich s obstaraním a všetky zníženia ceny. Spresnil sa spôsob odpisovania goodwillu a aktivovaných nákladov na vývoj. Upravilo sa, kto je oslobodený od zostavenia konsolidovanej účtovnej závierky.

D. Zmeny v oceňovaní majetku reálnou hodnotou...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-13 13:30:00 - Feat.: - Title: Nový portál územného plánovania uľahčí viaceré veci. Čo všetko sa dá vybaviť? 05 - Modified: 2024-04-12 14:00:00 - Feat.: - Title: Messenger opravuje smiešne nedostatky a pridáva nové funkcie
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 17:47