StoryEditor

20 otázok a odpovedí o hypotékach

Ak chcete požiadať o hypotéku od začiatku marca, čaká vás viac dokladovania a prísnejšie posudzovanie. Banky zavádzajú sériu zmien, ktoré majú zaručiť, že si peniaze požičajú len tí, ktorí ich skutočne dokážu splácať. Čo teda odporúčajú experti z praxe?

Radí Národná banka Slovenska 
1. Hypotéky od marca
Čo sa mení od marca pri poskytovaní hypoték od bánk?
Od začiatku marca začnú banky obmedzovať parameter LTV. Tento parameter vyjadruje pomer výšky úveru k hodnote nehnuteľnosti. Označuje sa v percentách. Ak sú hodnoty LTV vysoké, môžu spôsobiť problém pri poklese cien nehnuteľností. Ak klient banky pri splácaní úveru zlyhá, jeho byt či dom nemusí stačiť na vyplatenie úveru. Pri 100-percentnom financovaní sa zasa ľudia nepodieľajú na kúpe nehnuteľnosti svojimi peniazmi. Tým sa znižuje motivácia k zodpovednému rozhodnutiu o kúpe. Celkový počet hypoték, ktoré banky poskytnú ľuďom práve v rozmedzí 80 až 100 percent LTV, by tak mal mať podľa odporúčaní NBS limit maximálne 40 percent. Ďalší limit je 10 percent hypoték, ktoré majú pomer výšky úveru k hodnote nehnuteľnosti v rozpätí 90 až 100 percent. Odporúčame, aby z celkového objemu poskytnutých hypoték bola v rozmedzí 80 až 100 percent LTV maximálne polovica hypoték. Od júla roka 2017 sa limit zníži na 40 percent.

Radí Pavel Škriniar, portál Finančná Hitparáda
2. Zmeny na trhu
Ktoré zo zmien na hypotekárnom trhu považujete za najdôležitejšie pre klientov?
Sprísnenie podmienok nie je náhla zmena v spôsobe hodnotenia žiadateľov o úver. Podmienky v podstate kopírujú stav na trhu. Novinkou v tomto smere je zavedenie potreby mať finančnú rezervu, ktorá začne pri 5 percentách a postupne sa bude zvyšovať až na 20 percent. To bude faktor, ktorý niektorým žiadateľom neumožní čerpať úver v takej výške, ako požadujú. Pritom skutočne môže ísť o eurá, ktoré urobia hypotéku nedostupnou.

3. Rozdiely v úveroch
Aký je rozdiel pri úvere na bývanie, na čokoľvek, či pri hypotéke pre mladých?
Úver na bývanie je určený na kúpu nehnuteľnosti. Peniaze z tohto úveru je možné použiť iba na kúpu nehnuteľnosti. Banka si vyžaduje ich zdokladovanie napríklad kúpnou zmluvou.
Hypotéka na čokoľvek predstavuje americkú hypotéku, teda spotrebný úver so zábezpekou, založením nehnuteľnosti. Má nižšiu úrokovú sadzbu ako bežný spotrebný úver, no je drahšia ako bežná hypotéka. Peniaze z tohto úveru sa dajú použiť bez obmedzenia. Hypotéka pre mladých je špeciálna hypotéka s príspevkom od štátu, ktorá robí riešenie bývania dostupnejším. Podstatou je zníženie úrokových nákladov. Úroky sčasti platí banka a sčasti štát. Aby ju človek získal, potrebuje splniť viaceré podmienky.
 
4. Hypotéka pre mladých
Veľa sa hovorí aj o zmenách v hypotékach pre mladých – o čo vl...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 02 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 03 - Modified: 2024-03-22 13:31:25 - Feat.: - Title: SaS kritizuje pomoc vlády s drahými hypotékami: Riešenie je zlé a ľuďom nepomáha 04 - Modified: 2024-03-14 14:29:56 - Feat.: - Title: Pokles sa bude biť s rastom. Realitný trh tento rok očakáva premenlivý vývoj cien bytov, tvrdí analytik 05 - Modified: 2024-03-14 09:45:36 - Feat.: - Title: Pri zvýšenej splátke hypotéky môžu klienti vyjednávať s bankami, upozorňujú odborníci
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 00:55