A ani tento rok nezabudnite na dôležitý dátum. Do 31. marca musíte odovzdať daňové priznanie.TASR/R. Stoklasa
StoryEditor

Vyplňte daňové tlačivo A bez chýb

Privyrábali ste si vlani na pracovný pomer alebo na dohodu? Tak potom si nezabudnite vyplniť daňové priznanie typu A. Hoci je to najľahšie vyplniteľné tlačivo, experti z praxe vám poradia, na čo sa oplatí dať si pozor.

Radí Roman Konrád, daňový poradca Profinam
1. Dohody v tlačive
Aké príjmy musím uviesť v daňovom priznaní A? Sú dohody daňovo vysporiadané?
V priznaní typu A uvedie daňovník všetky svoje príjmy zo závislej činnosti (t. j. z dohôd a z pracovných alebo podobných zmlúv). Všeobecne do daňového priznania neuvádza len oslobodené príjmy, prípadne príjmy zrazené zrážkovou daňou podľa paragrafu 43 zákona o dani z príjmov, napríklad úroky na bankovom účte alebo autorské honoráre zrazené zrážkou.

2. Preplatok či nedoplatok?
Kedy človeku môže vyjsť najčastejšie nedoplatok či preplatok na daňovom priznaní A? 
Nedoplatok najčastejšie vzniká, ak si zamestnanec uplatňuje v priebehu roka nezdaniteľnú časť na daňovníka (3 803,33 eura), ale nemá na ňu nárok, respektíve má nárok len na jej časť (tzv. milionárska daň). Na nezdaniteľnú časť v plnej výške má nárok do výšky čistého príjmu 19 809 eur. V prípade vyššieho príjmu sa alikvotne znižuje. Riešením je neuplatňovať si nezdaniteľnú časť v priebehu roka, ale uplatniť si ju až v daňovom priznaní (ročnom zúčtovaní) – vtedy pravdepodobne vyjde preplatok. Preplatok rovnako môže vyjsť, ak zamestnanec pracoval len časť roka alebo si uplatní či už v ročnom zúčtovaní alebo daňovom priznaní odpočítateľnú položku na sporenie, prípadne manželku/manžela.

3. Odklad podania priznania
Oplatí sa niekomu podať si žiadosť o odklad daňového priznania A?
Najčastejšie o odklad daňového priznania žiadajú zamestnanci, ktorí mali príjmy zo zahraničia a do 31. marca nebudú mať k dispozícii potrebné dokumenty na vypracovanie daňového priznania. Iným dôvodom môže byť aj posun splatnosti kvôli termínu prípadného nedoplatku na neskorší termín, napríklad k 30. júnu.
 
4. Rôzne skupiny daňovníkov
Ktoré typy ľudí najčastejšie podávajú tlačivo A? Na čo majú myslieť, keď si robia priznanie?
Najčastejšie sa oplatí podať si daňové priznanie pracujúcim dôchodcom, ktorí buď nemajú príjem za rok vyšší ako 1 901,67 eura, alebo majú dôchodok nižší, ako je nezdaniteľná časť na daňovníka (3 803,33 eura) – tým pravdepodobne vyjde preplatok. Rovnaká situácia je u pracujúcich študentov, ktorým ak bola v priebehu roka zraz...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 02:05