kancelária, dokumentyDreamstime
StoryEditor

Desať rád, ako si môžete spríjemníť kanceláriu

18.03.2017, 23:00
Autor:
(tur)(tur)
Aby ste chodili do práce s radosťou, nestačí iba to, že vás baví. Potrebujete aj pracovné prostredie, ktoré vás nebude „rušiť“. Aj tieto veci pomôžu.

1. Dostatok svetla a vzduchu
Ak píšete takpovediac s nosom na monitore alebo podkladoch, dlho vás to baviť nebude. Mať vhodnú intenzitu svetla a čerstvý vzduch je základ, aby sa vám pracovalo dobre. Neseďte v šere a pravidelne vetrajte.

2. Pohodlná stolička
Správne držanie tela veľa spraví, ale ak máte nepohodlnú stoličku, chrbát a krk vás bude bolieť tak či tak. Preto je veľmi dôležité, na čom sedíte. Okrem toho si treba dopriať pohyb. Ani na najkvalitnejšej stoličke nie je dobré sedieť v jednej polohe celý deň. Preto si robte pauzy a aspoň nakrátko sa prejdite.

3. Správne usporiadaný nábytok
Niekto vyznáva feng šuej, niekto je jeho odporcom, avšak správne usporiadanie nábytku veľa spraví. Nemusí to byť podľa žiadnej filozofie (aj keď mnohí si to chvália), rozhodne však nie je dobré sedieť napríklad tak, že máte za chrbtom dvere. Takisto je dôležité umiestniť pracovný stôl tak, aby ste si netienili. Dôležité je aj usporiadať nábytok tak, aby miestnosť pôsobila „vzdušne“ a priestranne.

4. Kvety na pracovnom stole
Kvety, lampa, vonné tyčinky a podobne. Všetky tieto veci dokážu zútulniť atmosféru a celkovo navodiť lepší dojem z prostredia. Nie každý to má rád, sú aj zástancovia minimalizmu, ktorí majú na stole naozaj iba tie veci, ktoré potrebujú k práci. Nevyhovuje to však každému a ak vám spríjemní deň napríklad orchidea, pokojne si ju na pracovný stôl dajte.

5. Hrajte sa s farbami
Teplé, studené, neutrálne. Správne „namiešanie“ a kombinácia farieb dá miestnosti úplne novú tvár. A ak sa maľovanie neplánuje, skúste aspoň zopár farebných detailov. Pekný kalendár, veselá šálka a podobné drobnosti vám zaručene spravia lepšiu náladu.

6. Počúvajte hudbu
Toto môže byť trocha problém najmä v závislosti od počtu ľudí v kancelárii, keďže každému sa páči niečo iné a niekto má rád úplné ticho. Ak sa však na nejakom žánri zhodnete, púšťajte si hudbu aspoň časť dňa. Rozhodne vás lepšie naladí.

7. S klímou opatrne
Najmä v tohtoročných horúčavách to bola ťažko realizovateľná rada, avšak preháňať to s klímou sa rozhodne neoplatí. A ak je naozaj teplo, dbajte na to, aby rozdiel so stupňami vonku nebol väčší ako približne päť. To isté platí obrátene aj v zime - prekurovať takisto nie je zdravé.

8. Občerstvujte sa
Minerálka, čaj, čerstvé ovocie. Všetko z toho vás „dobije“ energiou a do ďalšej práce sa pustíte s oveľa väčšou chuťou. Liať do seba litre kávy nie je výhra, ale ak si namiesto tej popoludňajšej doprajete bylinkový čaj, rozhodne to bude zmena k lepšiemu. A aj jabĺčko poteší.

9. Naučte sa prežiť v open office
Veľa ľudí na jednej „kope“ má výhody aj nevýhody; pravdou však je, že si rozhodne vyžaduje vyššiu mieru tolerancie zo strany všetkých, ktorí pracujú v otvorenom priestore. Pomôžu slúchadlá alebo priečky, ktoré doprajú aspoň trocha súkromia. Najmä tu však veľmi záleží na tom, aby sa ľudia navzájom rešpektovali a vyrušovali sa čo najmenej.

10. Udržiavajte dobré vzťahy s kolegami
Dobré vzťahy a komunikácia „spravia“ veľmi veľa, neraz viac, ako najmodernejšie vybavenie a skvelý plat. Preto je ideálne, ak je v práci dobrá partia, ktorá spolu trávi čas aj po pracovnej dobe. Dobré vzťahy sú jednou z najväčších výhod a ak chýbajú, ani tá najlepšia práca človeka neteší.

01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 03 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Ohybný displej, AI a ideálna výbava do kancelárie. Novinky od Lenova sa dočkali zaujímavých vylepšení 05 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 19:52