StoryEditor

Využite výhody a legálne si znížte daň

Ak ste mali vlani príjmy z prenájmu nehnuteľnosti do 500 eur, nemusíte ich zdaniť. Pozor však na ostatné daňové súvislosti. Odborníci vám poradia, ako si vysporiadať takéto príjmy a na čo sa oplatí dať si pozor.

Radí Jaroslava Lukačovičová, poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska

1. Byt v obchodnom majetku
Pri prenájme si môže človek vložiť byt do obchodného majetku – kedy je to pre neho výhodné a kedy nie?
Do obchodného majetku sa neoplatí vkladať nehnuteľnosť, ktorá je staršia, alebo ktorú prenajímateľ plánuje prenajímať len krátky čas a následne má v úmysle ju predať. Po zmene odpisovania nehnuteľností, keď sa byty a nebytové priestory zaradené v obchodnom majetku odpisujú štyridsať rokov, určite nie je výhodné zaradiť takto starú nehnuteľnosť, ani nehnuteľnosť v podobnom veku. Rovnako ak prenajímateľ plánuje nehnuteľnosť v krátkom čase predať, na to, aby bol takýto predaj oslobodený od dane z príjmov, musí byť nehnuteľnosť vyradená z obchodného majetku minimálne päť rokov, takže je potrebné zvážiť, či sa vôbec oplatí ju do obchodného majetku zaraďovať.

2. Uplatnenie výdavkov
Je rozdielny spôsob uplatňovania výdavkov, keď si človek vloží byt do obchodného majetku, alebo si ho tam nevloží?
Áno, pri majetku zaradenom do obchodného majetku je možné uplatniť viac druhov výdavkov spojených s prevádzkou a prenájmom takejto nehnuteľnosti. Pri nezaradenej nehnuteľnosti je možné uplatniť len základné výdavky na prevádzku, no v prípade zaradenej nehnuteľnosti je možné uplatniť aj výdavky na rekonštrukciu, poistku, daň z nehnuteľností či úroky z hypotéky.

3. Prenájom na živnosť
Kedy je dobré si založiť živnosť na prenájom a aké možnosti či úskalia sú s tým spojené?
Pri živnosti na prenájom je možné vybrať si, či prenajímateľ uplatní preukázateľné, alebo paušálne výdavky spojené s príjmami z prenájmu. Od roku 2017 novela zákona zmenila výšku paušálnych výdavkov, ktoré je možné uplatniť, a to na 60 % dosiahnutých príjmov, maximálne dvadsaťtisíc eur ročne. Tento fakt môže byť zaujímavý v prospech prenájmu prostredníctvom živnosti, na druhej strane netreba zabúdať na fakt, že z takto dosiahnutých príjmov z podnikania vzniká povinnosť platiť odvody do zdravotnej a po prekročení hranice aj do Sociálnej poisťovne. Z príjmov z prenájmu mimo živnosti sa odvody neplatia. Preto je dobré zvážiť, či radšej nezaplatiť jednorazovo vyššiu daň, ako celý nasledujúci rok platiť odvody.

4. Paušálne výdavky v roku 2017
Od tohto roka sa menia paušálne výdavky na 60 percent. Môže si ich uplatniť aj prenajímateľ? Tiež tam platí hranica paušálnyc...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 23:58