StoryEditor

20 otázok o nových cenách energií

Elektrina bude tento rok lacnejšia ako vlani. Je to výsledok „reparátu“ regulačného úradu. Keby štát do cien nevmontoval podporu ťažby uhlia, boli by však ešte nižšie. Tu sú odpovede expertov na aktuálne otázky.

Radí Mária Sadloňová, advokátka, advokátska kancelária Dvořák Hager & Partners

1. Dve vyhlášky

Ako sa pozeráte na rady politikov spotrebiteľom, aby faktúry s vyššími zálohovými platbami neuhradili?
V januári a februári boli vydané dve vyhlášky a dve cenové rozhodnutia, ktoré upravujú rozdielne ceny za dodávku elektriny. Uvedené vyhlášky a cenové rozhodnutia sú záväzné a podľa nich majú dodávatelia elektriny fakturovať ceny. Existujú však ich rôzne výklady. Regulačný úrad zastáva názor, že platia ceny podľa novšej vyhlášky a cenového rozhodnutia. Viacerí odborníci upozorňujú, že aplikácia nižších cien je retroaktívna, a teda protiústavná.

2. Písomné stanovisko

Čo odporúčate odberateľom elektriny, ak faktúru doteraz neuhradili?
Z dôvodu neprehľadnosti situácie im odporúčame obrátiť sa písomne na dodávateľa elektriny s otázkou, ako majú postupovať. Ak bude trvať na zaplatení pôvodnej (vyššej) ceny, odporúčame vyfakturované ceny zaplatiť. Ak budú mať záujem o vrátenie preplatku, môžu sa ho následne domáhať súdnou cestou.

3. Nezaplatenie faktúr

Ak by odberatelia elektriny trvali na tom, že faktúry s vyššími cenami nemajú právny základ a tieto faktúry by nezaplatili, čo sa stane?
Hrozí im odpojenie od elektriny, vymáhanie nezaplatenej ceny prostredníctvom súdu, napríklad platobných rozkazov. Ale aj úroky z omeškania, prípadne iné sankcie, ktoré môžu vyplývať zo zmluvy uzatvorenej s dodávateľom, napríklad zmluvné pokuty. V prípade neúspechu v spore by museli odberatelia zaplatiť aj trovy súdneho konania.

4. Riešenie sporov

Dá sa situácia okolo faktúr za energie riešiť aj mimosúdne?
Odberatelia môžu využiť zmierovacie konanie podľa zákona o alternatívnom riešení spotrebiteľských sporov. Odberateľ sa môže obrátiť na dodávateľa elektriny ako predávajúceho. Ak nie je spokojný so spôsobom, ktorým predávajúci vybavil jeho reklamáciu alebo sa domnieva, že porušil jeho práva, podá žiadosť o nápravu. Návrh na alternatívne riešenie sporov sa podáva na regulačný úrad v prípade, ak predáva...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 03 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-12 08:46:42 - Feat.: - Title: Maďari s vodíkom predbehli Sulíka. Revolučnú linku chcú vybudovať aj v bratislavskom Slovnafte (reportáž HN)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 00:16