StoryEditor

Pôda nie je tovar. Trh sa bude regulovať

05.04.2017, 00:00
Napriek kritickému stavu poľnohospodárstva dochádza k predaju družstiev aj s vlastníckymi vzťahmi.

Už dlhšie ako rok sa Vidiecka platforma snaží nájsť a presadiť riešenia, ktoré by sprehľadnili užívacie vzťahy a zabránili špekulatívnemu narábaniu s pôdou. Podľa ekológov je pôda neobnoviteľný prírodný zdroj. Na druhej strane ju právo a ekonómia pokladá za obchodovateľnú položku na burze a za bežný tovar. Hlavným heslom úsilia Vidieckej platformy však je „Pôda nie je tovar“.

Vzťah k pôde
Na tému pôdy je možné a potrebné sa pozerať z mnohých aspektov. Poľnohospodárskeho, lesníckeho, environmentálneho, ekonomického, sociálneho, politického, historického, ale aj rýdzo právneho či legislatívneho. Zo sociálneho pohľadu ide o prerušenie väzieb a vzťahu s pôdou pôsobením bývalého režimu a násilnej kolektivizácie.

V súčasnosti sa v Ústave SR slovo pôda vôbec nespomína. Aj preto navrhujeme náš vzťah k pôde definovať práve touto cestou, teda novelizáciou Ústavy. Som presvedčená, že je dôležité, aké slová a definície na úrovni zákonov, ale aj politického diškurzu používame.

Historická zhoda
Počas náročných diskusií sa nám podarilo dosiahnuť zhodu medzi všetkými relevantnými poľnohospodárskymi samosprávami. Máme historickú zhodu celej poľnohospodárskej obce na tom, že je nutné tému riešiť a zamedziť špekulatívnemu nakladaniu s ňou. Špekulácie sú aj dôsledkom politiky, ktorú realizovali porevolučné vlády.

Na Slovensku sa nám podarilo za 13 rokov sceliť, teda skomasovať len približne 12 percent územia. Stále čelíme prílišnej rozdrobenosti pôdy, ktorá sa v mnohých prípadoch blíži k stovkám až tisíckam vlastníkov na jednu parcelu. Tento fakt nás však, paradoxne, aj chráni pred nákupmi veľkých výmer pôdy.

Aj vzhľadom na kritický stav slovenského poľnohospodárstva dochádza k predaju celých družsti...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 03 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 04 - Modified: 2024-01-05 10:02:45 - Feat.: - Title: Aké druhy parciel sa dajú kúpiť od štátu a platíte aj nejakú daň? Pre HN odpovedá advokát 05 - Modified: 2023-12-24 14:30:00 - Feat.: - Title: Predaj pôdy sa riadi prísnym zákonom. Ako treba postupovať?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 06:14