StoryEditor

Ako znemožniť podvod s pozemkami

Čo robiť preventívne, aby ste nemali ohrozené vlastníctvo pôdy. Ako sa zachovať, ak už nastal podvodný prevod majetku. Kde si možno skontrolovať svoju nehnuteľnosť cez internet. Odborníci vysvetlia najpálčivejšie otázky okolo ochrany pozemkov a priblížia rôzne situácie zo života.

Odpovedá Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

1.
Ohrozené vlastníctvo

Ako by mal postupovať vlastník pozemku, ak zistí, že niečo nie je v poriadku s jeho listom vlastníctva v katastri?
V prípade podozrenia, že niekto mohol sfalšovať meno či iné údaje, okamžite treba ísť na kataster okresného úradu. Tam vám povedia, prečo sa urobila zmena v liste vlastníctva. Niekto totiž mohol podal fiktívnu kúpnu alebo darovaciu zmluvu, na základe ktorej úrad urobil zmenu. Ak sa to stalo, treba si od úradu vyžiadať kópiu takejto zmluvy, preveriť na nej pravosť podpisu a skontrolovať aj ďalšie údaje, či neboli zneužité. V prípade zistenia nezrovnalostí je vhodné podať trestné oznámenie a žalobu na určenie neplatnosti zmluvy. Súd treba požiadať o predbežné opatrenie, aby zakázal ďalšiu manipuláciu s majetkom vlastníka.

2.
Napadnutie prevodu

Ako sa môže vlastník domáhať neplatnosti zmluvy o prevode majetku, ak je presvedčený, že bol urobený na základe podvodu?
Zmluvy, podľa ktorých kataster previedol vlastnícke práva na inú osobu, je možné napadnúť žalobou podľa Civilného sporového poriadku na okresnom súde podľa lokality nehnuteľnosti. Žalobu treba podať proti všetkým osobám, ktoré sú uvedené v napádanej zmluve.


Vlastnícke právo k nehnuteľnosti sa nepremlčí. Takže ak sa podvedená osoba dozvie o neplatnom prevode aj po dlhšom čase, žalobu môže podať. V prípade, že po predložení podvodnej zmluvy na kataster nasledovali prevody, žalovať treba aj osobu, ktorá je ako nový vlastník zapísaná na liste vlastníctva. Tým sa aj pre ňu stane rozsudok právne záväzný.

3.
Aktualizácia databázy

Ako často sa v katastri nehnuteľností aktualizujú údaje, napríklad o vkladoch vlastníctva?
V centrálnom informačnom systéme štátneho katastra nehnuteľností sa denne aktualizujú údaje o všetkých zmenách súvisiacich s vlastníckymi vzťahmi k pozemkom či stavbám. Všetky zmeny urobené v príslušnom dni sa objavia v systéme katastra večer okolo 20. hodiny. Na úradné vybavenie prípadného prepisu majetku je potrebných niekedy len 15 dní, inokedy až 60. Tento čas by mal byť určujúci pre vás, ak si chcete sledovať a chrániť svoju nehnuteľnosť.

4.
Ochrana cez internet

Preveriť údaje o svojom poze...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-04-05 12:25:01 - Feat.: - Title: Vlastníci nelegálnych stavieb ich môžu nechať dodatočne skolaudovať, ohlásil minister Ráž 05 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 19:48