StoryEditor

Ako legálne predávať počas voľna

Spôsob nahradenia zamestnancov v predajniach, aby sa nemuseli zatvoriť. Nie všetky možnosti by boli v poriadku.

Zákaz predaja uplatňujú v niektorých európskych štátoch prísnejšie ako na Slovensku. Kým u nás majú byť obchody zatvorené len počas niektorých sviatkov, v cudzine sú „voľné“ aj nedele. Podľa analytika trhu Ľubomíra Drahovského skôr či neskôr to bude tak aj u nás.

Rozšírenie zákazu predaja prikazuje Zákonník práce, teda pravidlá sú v pracovnoprávnej rovine. Zamestnávateľ tak nemôže nútiť pracovať zamestnancov, kým živnostníci si svoje predajne môžu otvoriť, aj keď iným to zákon nedovoľuje.

Náhrada zamestnanca
„To, že zamestnávateľ nemôže svojim zamestnancom nariadiť prácu, ešte neznamená, že si od iného podnikateľa – fyzickej osoby nemôže zaistiť službu, ktorá by prácu zamestnancov dočasne nahradila,“ pripomína konateľka Účtovnej jednotky Veronika Solíková. Príkladom môžu byť supermarkety so samoobslužnými pokladnicami, ktoré zákazníkom umožňujú zaplatiť tovar bez obsluhy predavača priamo v pokladnici. Osoba, ktorá by bola poverená dohľadom nad správnou funkčnosťou týchto pokladníc a nenaplnila znaky závislej práce, môže byť živnostníkom, takže túto službu poskytne aj iným podnikateľom. Tento príklad je len jednou z možností využitia obchodného vzťahu medzi podnikateľmi, na ktorom sa nezúčastňujú žiadni zamestnanci.

K ďalším možnostiam, ako využiť služby živnostníka, sa podľa Solíkovej môže zaradiť napríklad komisionálny predaj alebo zastúpenie na základe mandátnej zmluvy. Aby sa však takýto obchodný vzťah neposudzoval ako nelegálne zamestnávanie, odporúča sa konzultovať ho s odborníkom. Ten obe strany upozorní na možné riziká a detaily, ktorým treba venovať dostatočnú pozornosť.

Riziko agentúrnej práce
Podnikatelia tiež zvažujú, že zákazu predaja cez sviatky by sa vyhli s pomocou agentúrneho zamestnávania. Tak by zabezpečili maloobchodný ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-29 08:53:07 - Feat.: - Title: Hrudka, korbáč, väzeň. Veľkonočné sviatky bude môcť stráviť doma takmer 300 odsúdených 02 - Modified: 2024-03-28 22:48:25 - Feat.: - Title: Slováci minú na veľkonočné sviatky takmer sto eur, najviac staršie generácie 03 - Modified: 2024-03-28 16:10:58 - Feat.: - Title: Počas sviatkov budú bezpečnostné sily vo Francúzsku strážiť kresťanské kostoly 04 - Modified: 2024-03-28 09:59:21 - Feat.: - Title: Tri znamenie, pre ktoré bude Veľká noc výnimočná! Čo zažijú počas sviatkov? 05 - Modified: 2024-03-28 12:53:04 - Feat.: - Title: Zelený štvrtok už neexistuje. Viete, ako sa po novom volajú názvy veľkonočných sviatkov? Otestujte sa v našom kvíze
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 08:50