StoryEditor

Nový pozemok kupujte s rozumom

19.04.2017, 00:00
Autor:
redred

Celý rad obmedzení – to je typické pre pozemkové spoločenstvá urbárnikov. Napriek tomu záujem o odkúpenie podielov na lesných pozemkoch rastie. Prísnejšie podmienky sa musia dodržať pri predaji podielu cudzím osobám mimo spoločenstiev. Čo sa týka ceny, tam rozhodujú viaceré kritériá, na ktoré upozorňujú odborníci. Situáciu komplikuje aj fakt, že tisícky podielov na lesných pozemkoch majú doteraz ešte vždy neznámych vlastníkov, ktorí o svoje dedičstvo po predkoch neprejavili záujem.

1. Ako zistíte vlastníka pozemku
– Na zistenie vlastníctva rôznych typov nehnuteľností aj pozemkov po rodičoch, príbuzných a podobne je najpraktickejšie, keď využijete informačnú databázu katastrálneho portálu. Verejne je dostupný na www.katasterportal.sk.
– V databáze si viete vyhľadať nehnuteľnosti vo vlastníctve osôb z príbuzenstva podľa mena vlastníka (dátumu jeho narodenia, regionálneho umiestnenia pozemku) alebo čísla listu vlastníctva, pri spoločnostiach podľa názvu alebo IČO.
– Vlastníka a geografické zobrazenie parciel nájdete v aplikácii Mapka (www.mapka.gku.sk/mapovyportal/). Správcom obsahu a prevádzkovateľom tejto aplikácie je Geodetický a kartografický ústav Bratislava a nachádza sa na internetovom geoportáli.
– Ďalšou možnosťou je, že pozemok je evidovaný v pozemkovej knihe, prípadne v inej listine preukazujúcej právo k nehnuteľnosti. V takom prípade musíte navštíviť katastrálny odbor Okresného úradu, pod ktorý spadá katastrálne územie, na ktorom je lesný pozemok.
– Evidenciu vedie aj štátny...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:31