StoryEditor

Maximálne materské nie je fikcia. Vieme, ako ho získať

Matky, ak čakáte potomka, alebo ste už na materskej dovolenke, od mája získate od štátu na dávkach viac. Materské sa totiž dostane na úroveň približne vášho predchádzajúceho zárobku. Čítajte už dnes v HN.

Namiesto doterajších 70 percent denného vymeriavacieho základu budete dostávať až 75 percent. Ak však chcete z tejto novinky vyťažiť čo najviac, máme pre vás pár dobrých rád, ktoré vám pomôžu získať viac peňazí do rodinného rozpočtu.

Pri minimálnych odvodoch minimálna materská

Vyššia dávka materského potešila aj živnostníčku Annu, ktorej sa narodilo dieťa ešte začiatkom apríla. Dávku nezíska automaticky, ale musí splniť viac podmienok. Nesmie mať napríklad dlh na nemocenskom poistení počas posledných piatich rokov viac ako päť eur a musela byť nemocensky poistená najmenej 270 dní v posledných dvoch rokom pred pôrodom. Problémom pre ňu by mohlo byť, ak by si dlhodobo neplatila sociálne odvody, čím by jej nevznikol nárok na túto dávku.

Anna si síce odvody platila, ale z minima, a tak by dostávala minimálne materské 285,40 eur. Je preto pre jej rodinu výhodnejšie, ak by poberal materské radšej jej manžel, ktorý v posledných rokoch zarábal viac ako 1 700 eur mesačne a odvody za neho odvádzal jeho zamestnávateľ. Materské takto môže poberať on, ak dieťa prevezme do starostlivosti, a to po dohode s matkou najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa jej pôrodu. Maximálne môže po novom získať na dávkach mesačne 1350 eur pri 31-dňovom mesiaci.

Vyšší bude aj rodičovský príspevok

Nemocenské dávky sú splatné mesačne pozadu, preto ak poberáte materské už dnes, dostanete vyplatené vyššie materské prvýkrát v júni za máj. Sociálna poisťovňa vám jeho výšku upraví bez žiadosti, a to automaticky. Navyše, od mája si ako rodičia prilepšíte aj vyšším rodičovským príspevkom, ktorý vám vypláca úrad práce. Mesačne dostanete namiesto doterajších 203,20 eura sumu 213,20 eura.

V Hospodárskych novinách (24. apríla), v prílohe Podnikanie, vám poradíme, ako si zvýšiť materské, ak ste podnikali ako živnostníčka či eseročka. Dozviete sa, čo robiť, ak sa chystá na materskú dovolenku otec. Rôzne príklady a prepočty, ako získať maximálnu dávku pre vašu rodinu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 23:42