StoryEditor

Z materského vyťažte maximum

Ak vo vašej rodine tento rok pribudne potomok, matka bude mať nárok na vyššie materské. Od mája sa zvyšuje vymeriavací základ, z ktorého sa vypočítava materské, na 75 percent denného vymeriavacieho základu. Od januára si zase prilepšili ženy s príjmom od 1 300 do 1 766 eur, keďže vzrástlo maximum, z ktorého sa vypočítava materské. Pozrite sa, čo vám radia experti, aby ste z tejto dávky vyťažili maximum.

Odpovedá Jaroslava Lukačovičová, poradkyňa Združenia podnikateľov

1. Maximum pre živnostníčku
Čo má urobiť živnostníčka, aby mala čo najvyššie materské?
Platiť odvody z maximálneho vymeriavacieho základu. Toto je však veľmi zriedkavá situácia. Živnostníčky najčastejšie riešia materské, až keď zistia, že sú tehotné. Druhým spôsobom je kombinácia platenia povinných a dobrovoľných odvodov do Sociálnej poisťovne a následne čerpanie materského aj z dobrovoľného, aj z povinného poistenia. Túto kombináciu je však potrebné riešiť tiež vopred tak, aby bolo dobrovoľné nemocenské poistenie platené aspoň 270 dní. Posledným, operatívnym riešením je pozastavenie živnosti a zamestnanie sa na minimálne obdobie 90 dní pred nástupom na materskú dovolenku s hrubou mzdou vo výške 1 766 eur. Práve tento hrubý príjem predstavuje maximálny vymeriavací základ, a teda aj maximálne materské. Ak bude pracovný pomer alebo dohoda trvať minimálne 90 dní, Sociálna poisťovňa bude materské vypočítavať z tohto obdobia, a nie z predchádzajúceho roka, keď si živnostníčka platila povinné odvody zo živnosti. Ak si živnostníčka nemôže prerušiť živnosť a zamestnať sa na 90 dní, veľký priestor na zvýšenie materského v situácii, keď zistí, že je tehotná, už nie je.

2. Živnosť aj zamestnanie
Ak je živnostníčka aj zamestnaná, ako si môže rozložiť odvody na nemocenské poistenie, aby získala maximálnu dávku?
Maximálny vymeriavací základ na materské je 1 766 eur. Takýto vymeriavací základ jej stačí dosiahnuť v súčte z kombinácie vymeriavacích základov zo živnosti a zamestnania. Ak si platí minimálne odvody zo živnosti, platí z vymeriavacieho základu 441,50 eura, to znamená, že v zamestnaní potrebuje mať hrubý príjem 1 324,50 eura na to, aby keď bude čerpať materské z obidvoch poistení, mala maximálne materské. Je potrebné upozorniť na fakt, že ak chce čerpať materské z obidvoch poistení, musí každé samostatne trvať minimálne 270 dní za posledné dva roky.

3. Materské z pracovného pomeru
Ako vie výšku svojej dávky v materstve ovplyvniť zamestnankyňa?
Zamestnankyňa vie do určitej miery ovplyvniť svoje materské tak, že nastúpi na materskú v čase, keď bude rozhodujúce obdobie, z ktorého sa materské vypočítava, zahŕňať obdobie, v ktorom mala vyšší príjem z titulu odmien alebo čerpania dovolenky. Ak má ústretového zamestnávateľa, ktorý jej plánuje zvýšiť mzdu, môže to využiť tak, že minimálne 270 dní pred nástupom na materskú dovolenku zm...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-12 19:23:35 - Feat.: - Title: Rast príjmov tento rok spomalí, oproti rozpočtu budú nižšie o 200 miliónov. Časť pohltia nové opatrenia 04 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 05 - Modified: 2024-02-03 14:13:22 - Feat.: - Title: Peking bohatne. Rast fiškálnych príjmov Číny sa vlani zrýchlil viac než 10-násobne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 10:57