StoryEditor

Pri sceľovaní o svoju pôdu neprídete

27.04.2017, 00:00
Obava, že pri sceľovaní pozemkov môžu vlastníci o ne prísť, sa podľa advokáta Dušana Tomka z DT Legal nepotvrdzuje. Naopak, zlučovanie parciel do funkčných celkov zlepšuje ich využitie. Aby sa pri sceľovaní predišlo nedorozumeniam, Tomka majiteľom odporúča, aby pri sceľovaní preberali úradné zásielky, pozorne ich čítali a sledovali oznámenia na úradných tabuliach.

Odpovedá: Jarmila Koubeková z advokátskej kancelárie HMG Legal

1.
Zmeny v zákone

V parlamente prešiel prvým čítaním zákon o pozemkových úpravách. Čo rieši prioritne?

Novela upravuje spôsob usporiadania vlastníckych a užívacích pomerov k pozemkom nachádzajúcich sa pod osídleniami marginalizovaných skupín obyvateľstva. Napríklad rómskych komunít, ako aj k pozemkom, na ktorých boli zriadené stavby poľnohospodárskych podnikov do 24. júna 1991 v hospodárskych dvoroch.

2.
Spôsob vyrovnania

Ako majitelia pozemkov pod rómskymi osídleniami dosiahnu vyrovnanie? Dostanú pôdu za pôdu?

V prípade pozemkov pod osídlením dáva zákon vlastníkom a majiteľom spoluvlastníckych podielov možnosť rozhodnúť sa pre vyrovnanie v nových pozemkoch, v pozemkoch pod osídlením alebo v peniazoch. Pokiaľ si vlastník vyberie nové pozemky alebo peniaze, jeho pôvodný pozemok pod osídlením, prípadne jeho spoluvlastnícky podiel k pôvodnému pozemku prejde do vlastníctva obce, obec nesmie tento pozemok scudziť ani zaťažiť, s výnimkou prevodu pozemku do vlastníctva obyvateľa obydlia.

3.
Parametre náhrady

Akými pozemkami sa môže poskytnúť náhrada za pôvodné? Musí byť ich plocha rovnaká?

Vyrovnanie sa poskytuje pôdou, ktorá má byť svojím druhom, výmerou, bonitou, polohou a hospodárskym stavom primeraná pôvodnej, pričom sa prihliada na výhody získané pozemkovými úpravami. Nové pozemky sú primerané, ak rozdiel hodnoty pôvodných a nových nepresahuje 10 percent hodnoty pôvodných pozemkov vrátane pozemkov alebo ich časti potrebných na spoločné zariadenia a ak rozdiel výmery nepresahuje päť percent výmery po odpočítaní podielu pozemkov alebo ich časti potrebných na spoločné zariadenia.

4.
Dodržanie parametrov

Musia byť kritériá na nové pozemky, ktoré vlastník dostane za pôvodné, vždy dodržané?

Ak s tým vlastník súhlasí, stanovené kritériá primeranosti pozemkov nemusia byť pri vyrovnaní dodržané. Pri výbere nových okresný úrad prihliada na viaceré okolnosti. Napríklad na prevádzkovo-ekonomické pomery všetkých účastníkov pozemkových úprav a na okolnosti, ktoré ovplyvňujú využívanie, zhodnocovanie a výnos z pozemkov, najmä na prírodné podmienky, vhodnú organ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-04-05 12:25:01 - Feat.: - Title: Vlastníci nelegálnych stavieb ich môžu nechať dodatočne skolaudovať, ohlásil minister Ráž 05 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 14:26