Dreamstime
StoryEditor

Dar a započítanie do dedičstva

02.05.2017, 14:20
Autor:
soksok
Aké možnosti prichádzajú do úvahy, aby sa dar nezapočítal do dedičstva?

Čitateľ sa pýta: Súrodenec A daroval ešte za čias socializmu, v 80. rokoch súrodencovi B polovicu domu. Druhu polovicu domu vlastnili rodičia súrodencov. Súrodenec B užíval dom spolu s rodičmi. Súrodenec A žije a pracuje v inom, vzdialenom meste.

Po dlhšom čase sa rodičia súrodencov rozhodli darovať ich 50 percentný podiel týmto spôsobom : 35 percent súrodencovi A, 15 percent súrodencovi B. Povodne chceli rozdeliť dom rovnakým podielom, no pre nátlak súrodenca B a vo viere dobrých vzťahov sa vzdali tejto myšlienky.

Aj napriek tomu, že súrodenec B teraz vlastni 65 percent domu, sa B cíti v znevýhodnený (chce všetko, 100 percent) . Vytvoril toxické prostredie pre súrodenca A, keď A chce napríklad navstivit rodičov v dome dôchodcov. Slovne napáda súrodenca A, zapája do toho aj svoju rodinu-konkrétne svoju manželku, ktorá aktívne provokuje A.

Jeden z rodičov súrodencov umrel. Počas dedičského konania uplatnil B zákon o započitaní daru do dedičstva, kedže z tých 50 percent domu po rodičoch, dostal "iba" 15 percentný podiel. (A dostal 35 percent)

Zaujímalo by ma, či je možné zabrániť započítaniu tým, že obdarovaná osoba A daruje/predá podiel (35 percent) darovanej nehnuteľnosti ďalej tretej osobe a tým predíde tomu, že B bude mat nárok na vacsie dedičstvo po zosnulom rodičovi?

Pripadne, aké iné možnosti by prichádzali do úvahy, aby sa dar nezapočítal do dedičstva A?

Odpovedá: JUDr. Milan FICEK, advokát

Na otázku odpovedáme nasledovné :
 1. Z Občianskeho zákonníka vyplýva, že pri dedičskom konaní - povinne zo zákona platí :
 Súd potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov. Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ak ide o dediča uvedeného v ustanovení § 473 ods. 2, započíta sa okrem toho aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok. Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení § 479 neodôvodnene zvýhodnený.

2. Pri dedení je rozhodujúci stav ku dňu úmrtia poručiteľa a to že by sa previedol majetok, ktorý sa zo zákona musí započítať ak nejde o obvyklé darovanie, nemá už žiaden vplyv na dedičské konanie, teda aj keby ste teraz nehnuteľnosť predal resp. jej časť, nemôže to mať vplyv na započítanie, ktoré sa robí zo zákona. Predmetom dedenia je majetok poručiteľa.
 
3. Treba posúdiť samotnú darovaciu zmluvu a okolnosti ako píšete.
 Z Občianskeho zákonníka :
 Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy.

01 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 02 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť 03 - Modified: 2024-03-22 13:10:00 - Feat.: - Title: Prezúvanie zvládnete aj sami. Ako predĺžite životnosť pneumatík a kedy ich už vyhodiť? 04 - Modified: 2024-03-21 10:05:00 - Feat.: - Title: Jarná príprava auta: Čo skontrolovať po zime? Na tieto veci si dajte veľký pozor 05 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Expanzia LEXANTE pokračuje: Do tímu sa pridáva expertka na spotrebiteľské spory
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. apríl 2024 13:26