StoryEditor

Pozostalosť odmietnite po úvahe

10.05.2017, 00:00
Zistili ste, že vy alebo vaše deti dedíte po zosnulom spolu s majetkom aj dlhy? Túto situáciu môžete vyriešiť odmietnutím dedičstva. Pozrite sa, za akých podmienok sa tento úkon robí a napíšte vyhlásenie o odmietnutí dedičstva bez zbytočných chýb. Poradia vám odborníci.

Odmietnutie dedičstva
Dedičstvo sa dá odmietnuť do jedného mesiaca, odkedy súd, respektíve notár ako súdny komisár upovedomí dediča o jeho dedičskom práve. „V prípade, ak by dedič v tejto lehote dedičstvo neodmietol, tak už nie je možné po uplynutí lehoty dedičstvo odmietnuť,“ vysvetľuje Peter Danczi, notár z Nových Zámkov. Pozor si treba dať aj v praktickej rovine. Platí, že ak by ste sa správali tak, že dedičstvo prijímate (napríklad používate automobil), tak dedičstvo odmietnuť nemôžete. „Rovnako nemôžete odmietnuť dedičstvo sčasti alebo s výhradami a podmienkami a odmietnutie dedičstva nie je možné následne ani odvolať,“ dodáva Danczi.

Možnosti v praxi
Ak sa rozhodnete odmietnuť svoje dedičstvo po zosnulom, máte pviacero možností. Prvá je urobiť to ústne do zápisnice na súde, respektíve u notára. Druhá možnosť je urobiť to písomne. Lehota na odmietnutie je práve jeden mesiac od poučenia o možnosti dedičstvo odmietnuť. Existujú však výnimky. „Súd môže, samozrejme, túto lehotu predĺžiť, ale musí ísť o naozaj dôležité dôvody,“ vysvetľuje Peter Danczi. Ide napríklad o dočasnú nemožnosť odmietnuť, či už zo zdravotných dôvodov alebo o neprítomnosť.

Odmietnutie vs. vzdanie sa
Odmietnutím dedičstva sa úplne vzdávate možnosti byť dedičom. Je to, ako keby ste sa ani nedožili smrti zosnulého, teda akoby vôbec neexistoval. „Pojem vzdanie sa dedičstva výslovne náš právny poriadok nepozná, avšak v rámci dohody medzi dedičmi o tom, kto bude z dedičstva dediť aký majetok, je možné prenechať svoj podiel (vzdať sa ho) v prospech iného dediča,“ približuje Pete...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 03 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 04 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 05 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:54