StoryEditor

Najčastejšie prekážky pri konaní: najmä dlhy

10.05.2017, 00:00
Autor:
kokkok

Prax prináša rôzne situácie, ktoré nastanú pri dedení majetku. Ako sa riešia počas konania pred notárom, ktorý v takom prípade vystupuje ako súdny komisár, objasňujú členky Notárskej komory, notárky Katarína Valová a Miriam Imrich Breznoščáková.

Živnostník a dlhy
Ak poručiteľ zanechal dlhy, veritelia si pohľadávky musia prihlásiť do dedičského konania hneď, ako sa dozvedia, že zomrel, najneskôr však do skončenia dedičského konania. „Lehota na ich prihlásenie v zákone nie je stanovená,“ upozorňuje notárka Katarína Valová. Keď sa živnostník topil v dlhoch, a teda ich zanechal viac ako majetku, prichádza do úvahy dohoda veriteľov s dedičmi. „Môžu sa dohodnúť na prenechaní dedičstva veriteľom na úhradu dlhov. Na návrh dedičov môže notár vyzvať všetkých veriteľov, aby si prihlásili svoje pohľadávky v stanovenej lehote,“ dodáva Valová. Výzva sa vyvesí na úradnej tabuli súdu. Ak si niektorý z veriteľov neprihlási pohľadávky, dedičia za ne nezodpovedajú, pokiaľ je uspokojením pohľadávok ostatných veriteľov cena nimi nadobudnutého dedičstva vyčerpaná.

Odmietnutie dedičstva
Ak dedič odmietne dedičstvo, znamená to, že nededí, ale dedia namiesto neho iní dedičia. „Môžu tu nastať dva prípady, a to ak ide o závetného dediča, ktorý odmietol dedičstvo, vtedy sa jeho podiel prerozdelí zákonným dedičom. Postupuje sa podľa dedičských skupín upravených v Občianskom zákonníku, ak závetca neustanovil niečo iné. Keď ide o dediča, ktorý dedí na základe zákona a odmietlo dedičstvo napríklad dieťa poručiteľa, dedia jeho dedičský podiel jeho deti,“ dodáva Valová. Pozostalí si pri odmietnutí dedičstva nemôžu vyberať, čo z majetku prijmú a čo nie. Dedič vždy odmieta celé dedičstvo, nemôžu odmietnuť iba jeho časť. Takto sa vzdá aj toho majetku, ktorý by sa v budúcnosti po poručiteľovi dodatočne objavil. „Ak tak urobí, vzťahuje sa toto odmietnutie aj na prípadné konanie o novoobjavenom majetku po poručiteľovi. Vyhlásenie o odmietnutí dedičstva musí dedič urobiť do jedného mesiaca, odkedy bol o tomto práve poučený,“ upozorňuje notárka.

Dohody o rozdelení
V rámci konania pred notárom sa pri prejednávaní môžu dedičia dohodnúť, čo ktorý zdedí. Ak by však čo i len jeden z dedičov s dohodou nesúhlasil, budú všetci dediť podľa zákonných podielov. Kedy sa situácia medzi pozos...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 03 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 04 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 05 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:34