StoryEditor

Spory o majetok často ukončí závet

Spísať poslednú vôľu, alebo ponechať dedičstvo do dedičského konania podľa zákona? Dedenie na základe zákona – dedičská postupnosť – sa uplatňuje v prípade, že zomretý po sebe nezanechal závet. Experti z praxe radia, na čo sa oplatí myslieť v takýchto prípadoch.

Radí Milan Ficek, advokát
1. Druh a družka pri dedičstve
V akych pripadoch preferujete skôr dedenie zo zákona a kedy je výhodnejší testament?
Testament robia obyčajne ľudia, ktorí chcú ochrániť niekoho, kto by inak nededil alebo chcú zabezpečiť, aby dostal viac ako ostatní dedičia. Vec môže byť testamentom odkázaná aj na úplne cudziu osobu. Oba inštitúty : závet a aj dedenie zo zákona sú po právnej stránke pre mňa rovnocenné a nepreferujem žiaden z nich. Ak je však v konaní testament, potom je väčšia pravdepodobnosť, že dôjde k sporu.

2. Bezdetnosť a majetok
Na čo sa bude prihliadať pri dedičskom konaní, ak som bezdetná a žijem s druhom viac ako 15 rokov? Ten má syna, bude mať nárok aj na môj majetok?
Ak by ste zomreli a nemali by ste vlastné deti a ani by ste v čase smrti neboli zosobášená, tak potom by sa dedilo v druhej dedičskej skupine, a teda by dedili vaši rodiča a spolužijúce osoby. Spolužijúcimi osobami sú tie osoby, ktoré žili s vami najmenej počas jedného roku pred vašou smrťou v spoločnej domácnosti a ktoré sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázané výživou na poručiteľa. Všetci dedia rovným dielom. Ak jeho syn nežije s vami v spoločnej domácnosti, potom nebude dediť.

3. Lesný majetok v konaní
Zdedil som po rodičoch kúsok lesa a vôbec neviem, ako sa mám oň starať. Môžem ho ponúknuť v rámci dedičstva iným príbuzným či urbariátu?
Pozemky v extraviláne sú často v pozemkových spoločenstvách a nie je možné previesť len tak vlastnícke právo na tretiu osobu. Ak však ide o prevod blízkej osobe, tento je povolený. Nadobúdateľ vlastníctva podielu spoločnej nehnuteľnosti sa prevodom alebo prechodom vlastníctva stáva členom spoločenstva a vstupuje do práv a povinností člena spoločenstva v rozsahu nadobúdaného podielu. Dohoda o prevode vlastníctva musí mať písomnú formu a nadobúda účinnosť dňom vkladu do katastra nehnuteľností. Spoluvlastníctvo k pozemkom je nedeliteľné, spoluvlastníci ho nemôžu zrušiť a vzájomne sa vyrovnať, a to ani súdne.

4. Úspory pre deti
Sme pomerne starí rodičia (81 a 82 rokov). Máme syna a dcér...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 02 - Modified: 2024-03-10 19:40:02 - Feat.: - Title: Dedenie zo závetu má prednosť, nesmie však porušovať zákon a dobré mravy 03 - Modified: 2024-03-08 11:58:07 - Feat.: - Title: Zverejnili Dumbledorov testament. Vieme, komu zanechal známy herec svoj miliónový majetok 04 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 05 - Modified: 2024-01-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena sa rozhodla svoj takmer trojmiliónový majetok zveriť svojim zvieratám. Jej deti ju vraj zanedbávali a nič si nezaslúžia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:49